Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1915 dagen geleden
De strenge eurocommissaris Pierre Moscovici heeft Frankrijk, Italië en België op de vingers getikt. De drie landen zouden te weinig doen om hun financiën en schulden op orde te krijgen. Vooral het gebrek aan structurele hervormingen stuit de commissarissen tegen de borst.
Toch hoeft niemand te wanhopen. Zo meldt NRC dat de Europese Commissie drie maanden uitstel geeft. Dat betekent dat Frankrijk door het oog van de naald is gekropen. De Nederlandse krant schrijft dat de Franse regering al eerder tweemaal gespaard is gebleven van de roe.
De Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt is vooral blij dat België aan de zogenaamde tuchtprocedure ontsnapt:”(…)We zijn dus ook niet verplicht om bijkomende maatregelen te nemen. De Commissie (sic) verwacht vooral dat we de begrotingen zoals ze nu voorliggen, goed uitvoeren.”
Mocht je dat niet begrijpen, willen we graag uitleggen dat dat codetaal is: omdat Europa het bij een waarschuwing heeft gehouden, hoeft Van Overtveldt geen bijkomende besparingen in te voeren – of, dat zou hij toch hopen.
Al blijft het redelijk onduidelijk wat de implicaties zijn? Hoe gaat de Belgische regering de budgetten in lijn krijgen met de Europese regels? En, als Frankrijk al twee keer geen straf heeft gekregen, wat houdt Hollande dan tegen om voor de derde keer een valse belofte te maken aan Europa?
Waar Commissie-Juncker vooral op hamert, is dat België de zogenaamde tax shift moet doorvoeren. In het Europees woordenboek wil dat zeggen dat de regering van premier Charles Michel een manier moet vinden om de belastingen op arbeid te verminderen. Concreet wil dat zeggen dat werknemers en werkgevers – in dat voorlopig hypothetisch geval – minder belastingen moeten betalen op lonen.
Aan de andere kant is dat slecht nieuws voor beleggers en… wel, eigenlijk is dat slecht nieuws voor iedereen die een inkomen verwerft uit kapitaal. Als de Belgische regering dus wil voldoen aan de eisen van de Europese Commissie zullen ook de vermogenden moeten bloeden.
Toegegeven, met uitzondering van de aangekondigde beurstaks is er nog niets definitiefs beslist over welke vermogens zullen worden aangepakt en op welke manier. Al beseffen we uiteraard dat het nieuws allesbehalve geruststellend is voor de beursbelegger.
De begroting van Nederland ten slotte zou wel in orde zijn.
bron: NRC, deredactie.be, De Tijd, De Morgen
Lees ook:
Actieve beleggers betalen nu reeds een forse vermogensbelasting

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.