Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2525 dagen geleden
De Europese Unie (EU) plant een investering van 21 miljard EUR. Dat heeft Bloomberg eerder vandaag gemeld. De bedoeling van de nieuwe commissie-Juncker is om met dat geld een nieuw fonds te creëren, waarop ook privé-investeerders kunnen intekenen. Op die manier zou de Europese Commissie Junckers plan concreet kunnen maken.
Dat geld zou het centrale gedeelte, het hart als je wil, vormen van het 300 miljard kostende project van de commissievoorzitter. Op drie jaar tijd moet de investering vijftien keer groter zijn dan het startkapitaal, of 315 miljard EUR. Hoe dat precies moet gebeuren, wil niemand van de Europese Commissie kwijt – de aankondiging zou ergens deze week doorgaan.
Nog voor zijn aanstelling heeft de voorzitter verklaard dat het reusachtig bedrag dient om de economie van de grond te krijgen. Dat is ook dringend nodig: volgens Bloomberg zou de groei in de eurozone amper 0,8% bedragen, terwijl de gemiddelde werkloosheidsgraad is opgelopen tot 11,5%.
De Europese Commissie wil zelf 16 miljard EUR in het fonds stoppen, waarvan 5 miljard EUR afkomstig is van de Europese Investeringsbank.
Dat de EU dringend íets moet ondernemen is duidelijk. Zo zou de Europese munt, de euro, op de rand staan van een vijfde serieuze daling op evenveel maanden tijd. Daarmee willen beleggers en de bevolking zien wat ECB-voorzitter Mario Draghi precies heeft bedoeld wanneer hij voor de tweede keer heeft verklaard dat de centrale bank “er alles aan zal doen” om de inflatie te doen aanwakkeren.
Daarmee duidt Draghi op zijn voorstel om activa op te kopen en in de eurozone een QE-programma op te starten, net zoals in de Verenigde Staten (VS) is gebeurd. Wat de concretisering van dat plan betreft, is ook daar onduidelijkheid troef. Het is dan ook niet verwonderlijk dat notoire tegenstanders van een soepel monetair beleid, Nederland en Duitsland, op de rem zijn gaan staan.
Willen zowel de Europese Monetaire Unie (EMU) als de Europese Commissie dat anderen mee in hun verhaal stappen, zullen ze bereid moeten zijn om meer details te geven. Want, met straffe uitspraken alleen raakt niemand overtuigd. Of, met andere woorden, als Europa wil dat de bevolking geld uitgeeft aan Junckers en Draghi’s persoonlijke projecten zullen ze heel wat meer duidelijkheid moeten verschaffen.
bron:
Bloomberg, Draghi Urgency for ECB Action Receives Final Reality Check (24/11/2014)
Bloomberg, How the EU Plans to Turn $26 Billion into $390 Billion (24/11/2014)

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.