Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1913 dagen geleden
Geen toiletpapier, geen elektriciteit… en nu is er zelfs geen geld meer om (hou je vast) geld te drukken!
De hyperinflatie in Venezuela is ondertussen opgelopen tot 500% op jaarbasis. De overheid beseft niet dat het in deze situatie beland is door massa’s geld bij te drukken en blijft vlijtig verder doen.
Maar om die massa geld zelf te drukken heeft het land niet genoeg drukpersen. In februari meldden we al dat Venezuela in het buitenland zijn Bolivars liet drukken en importeerde.
Het land bestelde eind vorig jaar meer dan 10 miljard bankbiljetten! Dat is zelfs meer dan de 7,6 miljard biljetten die de Fed liet drukken voor een economie die vele malen groter is.
Dagelijks arriveerden er vliegtuigen vol cash geld op de luchthaven van Caracas!
Zelfs die knettergekke ‘oplossing’ lijkt nu niet meer te werken. De drukkerijen die de overheidsopdracht vervulden willen immers niet in Bolivars betaald worden, maar in dollars en euro’s.
De grootste gelddrukker ter wereld, De La Rue, heeft nog $71 miljoen tegoed van de Venezolaanse centrale bank.
Het land zit nu in een situatie waarin geen enkele drukkerij nog Bolivars wil drukken uit angst om niet betaald te worden.
“De bestellingen zijn groot genoeg om je drukkerij een heel jaar te laten draaien, maar wil je je wel blootstellen aan een land dat zo risicovol is als Venezuela?”, zo zei een persoon die bekend is met de sector.
Wat het probleem verergert is de weigering van de centrale bank om bankbiljetten met een hogere nominale waarde uit te geven. Het grootste biljet is dat van 100 Bolivar.
Normaal geeft men tijdens een hyperinflatie bankbiljetten uit met steeds meer nullen. In Zimbabwe gaf men zo ooit een biljet uit van 100 miljard Zimbabwaanse dollar.
Maar plannen om biljetten van 200 en 500 Bolivar uit te geven zijn nooit van de grond gekomen.
Het resultaat is dat je voor een etentje een rugzak vol geld moet meenemen. Het biljet van 100 Bolivar is slechts genoeg om op straat één losse sigaret mee te kopen.
Als je denkt dat het niet erger kan, dan wordt de situatie in Venezuela nóg erger. Het land vormt een bijzonder interessante case study.
Wie nu goed oplet zal het best voorbereid zijn als hyperinflatie ook bij ons toeslaat. Wat één ding hebben de ECB en de centrale bank van Venezuela gemeen: ze drukken als gekken geld bij…
Bron: Bloomberg
Foto: Jonathan Alvarez C
Het bericht Venezuela heeft zelfs geen geld meer… om geld te laten drukken! verscheen eerst op Beurs.com.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.