Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 907 dagen geleden
De kogel is door de definitief door de kerk waarbij Verizon Communications Inc. de webtoepassingen van Yahoo ! Inc. opkoopt voor enkele miljarden dollars.
Met het laatste bod van 4,83 miljard USD (4,4 miljard EUR) zal Yahoo! Inc. definitief zijn onafhankelijke status verliezen na meer dan 20 jaar een icoon geweest te zijn op het Internet.  Voor het grote publiek was Yahoo voornamelijk bekend als zoekmachine. Dit vooraleer Google het Internet volledig ging domineren. Tegenwoordig is het bedrijf slechts een schim van zichzelf waarbij het vertrappeld werd door bedrijven als Google of Facebook.
Verizon zal de overname cash betalen waarbij ook vastgoed van Yahoo zal verkocht worden. Sommige intellectuele eigendommen zullen echter afzonderlijk verkocht worden. Daarnaast zal Yahoo de resterende aandelen in Alibaba behouden samen met de aandelen in Yahoo Japan Corp. Dit met een gecombineerde marktwaarde van ongeveer 40 miljard USD (36,5 miljard EUR).
Het doel van Verizon is om de aangekochte webservices van Yahoo te integreren in de eigen telecomproducten welke maandelijks niet minder dan 1 miljard gebruikers bereiken. Dit gaande van mail, nieuwsberichten tot de financiële tools en advertenties. Zelfs met deze integratie is Verizon nog steeds geen partij voor een bedrijf als Google of Facebook.
De overname van Yahoo is niet verrassend waarbij het bedrijf reeds jaren zijn marktaandeel zal verkleinen. Waar het in 1995 revolutionair was als portal naar het toenmalige Internet werd het door Google in de hoek gedreven. Mede door het gebrek aan de gewenste keuzes voor de consumenten kreeg Yahoo het hard te verduren de afgelopen jaren in een uiterst en dynamische markt.
Yahoo manager Marissa Mayer zag zich gedwongen tot de verkoop van het bedrijf na sterk gedaalde inkomsten welke de laagste waren in een decennium. Zelfs na de aankoop door Verizon zal het een zware inspanning vergen om de opgekochte onderdelen winstgevend te maken.
Ondanks de grootte en marktdominantie blijft Google samen met moederholding Alphabet opvallend genoeg één van de marktuitdagers. Het blijft aan een hoog tempo innoveren waarbij andere marktuitdagers en bestaande bedrijven vaak achterblijven. Mede door de zeer goede cashpositie kan Google het zich veroorloven om talrijke zaken uit te proberen en enkel de winstgevende hiervan over te houden.
Mayer zal tot nader orde aan het hoofd blijven van de resterende divisies van Yahoo, dit ondanks de miljarden dollars die ze reeds gebruikte om Yahoo te redden welke zoals gekend mislukte.
Yahoo schatte begin 2000 de markt verkeerdelijk in toen het Internet aan een snelle expansie begonnen was. In 2005 werd het ingehaald door Google die het Internet nog steeds domineert. Google maakte een snelle groei door mede door de frisse ideeën waarbij het gebruik maakt van algoritmes en webquery’s die snel geschaald kunnen worden, een gegeven dat op dat moment ontbrak bij Yahoo. Door de snelle groei van het Internet kon Google dan ook meesurfen op het succes van de miljoenen nieuwe gebruikers en de snel stijgende reclame inkomsten.
In 2008 werd Yahoo al bijna eens overgenomen door Microsoft Corp. voor het toenmalige bod van 45 miljard USD (41 miljard EUR). De toenmalige CEO Yang weigerde dit bod echter, niet wetende dat het gehele bedrijf nu miljarden dollars minder waard geworden is.
Op deze manier verdwijnt opnieuw een icoon uit het telecom en/of Internet wereld. Na Nokia is Yahoo opnieuw een voorbeeld van een gigant die door het te traag aanpassen aan de huidige dynamische wereld in enkele jaren verdwijnt.
Bronnen:
http://www.bloomberg.com
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.