Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1658 dagen geleden
De voorbije maanden kon u bij Beurs.com lezen hoe verschillende grote Europese industriële belangenorganisaties en grote bedrijven zich tégen de Russische sancties keren.
In die diverse verzetscoalitie tegen de dictaten van Brussel spelen de Oostenrijkers een belangrijke rol. De Oostenrijkers vormen het steentje in de schoen, of misschien zelfs na de nagel aan de doodskist van het Europese buitenlandse beleid.
De Oostenrijkers nemen de handschoen op tegen Merkel’s krankzinnige asielpolitiek, maar ook tegen de haar door de Amerikanen en Britten ingefluisterde sancties tegen Rusland.
Nu die sancties in de tweede helt van 2016 wellicht versoepeld zullen worden, voelt de Oostenrijkse industriële lobby de nood om het gaspedaal verder in te duwen.
Nu pleit de Oostenrijkse Industriële Federatie, één van de grootste industriële belangengroepen in het land, voor een heus vrijhandelsakkoord met Rusland. Dat gaat een hele stap verder dan een “versoepeling van de sancties” en zelfs verder dan de handelssituatie van voor 2014.
De Federatie schuwt de grote woorden niet: er moet een soort TTIP (Transatlantisch vrijhandelsverdrag) met Rusland komen die enkele belangrijke zaken zoals regulering van bedrijven en handel, alsook de afhandeling van handelsgeschillen moet regelen.
En misschien wel het allerbelangrijkste punt: de afbouw van de belastingen en accijnzen. Zo heeft Rusland met name de kwalijke reputatie om onaangekondigd en regelmatig betaalde goederen die in trek zijn op haar markt tijdelijk hoger te gaan belasten. Een vrijhandelsverdrag zou die struikroverij ongedaan maken.
Als Europa de sleutel is tot één grote vrijhandelszone tussen Amerika, Europa en Rusland, trekt dat onmiddellijk de lont uit heel wat geopolitieke spanningen tussen Oost en West. Het is echter – wellicht net om die reden – ondenkbaar dat de Amerikanen zo’n idee genegen zouden zijn.
De Russen daarentegen sturen al ruim een decennium aan op een vrijhandelszone met Europa. Al zullen wellicht de handelsakkoorden met de VS daarvoor moeten sneuvelen, cf. het handelsakkoord tussen Rusland en Oekraïne, dat lidmaatschap van andere vrijhandelsorganisaties voor Oekraïne expliciet uitsluit.
Het is dan weer vanuit Europees oogpunt ondenkbaar dat de goede economische relaties met de Verenigde Staten zo maar zouden worden opgezegd om met de Russen in zee te gaan.
Hoe uitzichtloos de situatie ook lijkt, deze positie van Oostenrijk is goed om twee redenen:
1) Oostenrijk vormt zo een belangrijke dwarsligger in het Europees buitenlands beleid, hetgeen de druk op Brussel om de sancties af te bouwen alleen maar vergroot
2) als de Oostenrijkse positie gedragen wordt door een steeds groter wordende groep lidstaten kan Europa zich op die manier emanciperen van het Amerikaanse geopolitieke juk. Dat zou onze onderhandelingspositie tegenover zowel de Amerikanen als derde landen aanzienlijk vergroten. Dat is goed voor onze productiviteit, onze industrie, en onze banen.
Bron: Wirtschaftsblatt
Foto: GotCredit
Het bericht Verzet tegen de Russische sancties schakelt een versnelling hoger verscheen eerst op Beurs.com.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.