Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 954 dagen geleden
Elon Musk is het wonderkind van de technologiewereld: Tesla, SpaceX, SolarCity… zijn creativiteit kent geen grenzen. Maar ook in zijn boekhouding is hij creatief. Misschien zelfs een tikkeltje te veel!
Op zijn 44ste staat de man aan het hoofd van drie technologiebedrijven die tezamen 50 miljard dollar waard zijn.
Indrukwekkend, want het is allemaal het resultaat van een investering van $165 miljoen. Geld dat hij verdiende met de verkoop van zijn aandeel in Paypal.
Het succesparcours van Musk gaat echter gepaard met bijzonder creatieve financiële transacties.
Nadat SpaceX een contract met de NASA tekende ter waarde van $1,6 miljard, leende hij persoonlijk $20 miljoen van het bedrijf. Dit geld gebruikte hij om Tesla te helpen opstarten.
De lening werd in 2013 zelfs uitgebreid tot $300 miljoen toen Tesla en Solarcity cash nodig hadden.
Maar daar stopt het niet.
Musk ging ook een lening aan om aandelen van Tesla en SolarCity te kopen. Het onderpand van deze lening? De eigenste aandelen van beide bedrijven!
$2,5 miljard aan aandelen werd in onderpand gegeven om $475 miljoen te kunnen lenen.
Dat mag dan misschien wel legaal zijn, risicoloos is het niet. Waar voor de IPO deze aandelen amper verhandeld werden, wordt er nu aardig in gespeculeerd… met de nodige volatiliteit tot gevolg.
Als Musks aandelen in waarde dalen, dan droogt ook zijn kredietlijn op. Het is een strategie die al ettelijke beleggers bankroet heeft doen gaan.
Voor analisten is dit gedrag een teken dat het oppassen geblazen is:
“Als analist is het een rode vlag voor me wanneer bedrijven en het management leningen geven aan entiteiten waarin ze persoonlijke belangen hebben.”, aldus Nathan Weiss van Unit Economics.
Ook de Amerikaanse politici zijn gealarmeerd. Als Washington geld geeft aan SpaceX, dan willen ze niet dat dat geld bij andere bedrijven belandt.
Tot nu toe ontving SpaceX al $3,2 miljard aan overheidsfondsen. Om ervoor te zorgen dat het bedrijf dit geld zelf gebruikt en niet aan anderen uitdeelt is er een wetsontwerp in de maak.
De woordvoerder van SpaceX wist hierover het volgende te zeggen:
“Ons rekeningsaldo is geen overheidsgeld. Het is geld van SpaceX dat komt van een brede combinatie van privécontracten, overheidscontracten en geld van investeerders.”
Of kortweg: “Gegeven is gegeven!”
Bron: ValueWalk
Foto: Publiek domein
Het bericht Vreemde financiële transacties Elon Musk komen aan het licht verscheen eerst op Beurs.com.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.