Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1674 dagen geleden
Het referendum over het Associatieverdrag met Oekraïne, de Russische sancties, een schuimbekkende Verhofstadt die om meer en strengere sancties schreeuwt, Medvedev die over een nieuwe Koude Oorlog spreekt…
Kortom: het gaat niet zo best tussen Rusland en het Westen. Althans, niet tussen hun respectieve politieke elites.
Russische politici beschouwen Westerse invloeden in Rusland als een ziekte. Homopropaganda, het zikavirus, de teloorgang van het Eeuwige Rusland gloort als je een Haspengouwse peer koopt.
Europese politici schilderen Rusland gretig af als de baarlijke duivel. Een rancuneuze imperialistische mogendheid die geen kans onbenut laat om Europa de duvel aan te doen.
Tegenover de politieke elites staan de industriële elites. Bij beurs.com leest u vaak hoe Europese kroonjuwelen als OMV, Shell, BASF, Eon etc. de banden met bijvoorbeeld Gazprom steeds steviger aanhalen. Het is bijna romantisch.
Maar het is bovenal rationeel. De Europese markt wordt immers weldra opengezet voor spotgoedkoop Amerikaans schaliegas. Dat is een goede zaak. Gazprom heeft zo voldoende commerciële druk om haar prijzen laag te houden. Ook in moeilijke regio’s zoals centraal-Europa.
Centraal-Europa vreest immers dat wanneer Nord Stream 2 er komt, Gazprom de kraan zal dichtdraaien en Oost-Europa zal afsnijden. Dat zou dan goed nieuws zijn voor Amerika, die zo een gratis afzetmarkt zonder concurrentie in de schoot geworpen krijgt.
Het is ondenkbaar dat Gazprom dat zal laten gebeuren. Tenzij de Polen en de Oekraïners natuurlijk met de glimlach te dure schalie importeren uit de VS.
In 2015 is het Europees marktaandeel van Gazprom zo’n 30% gemiddeld, schommelend tussen de 37% in Frankrijk tot 10% in UK.
Dat Gazprom marktaandeel zal verliezen vanaf maart aan de Amerikaanse schalie is reëel, maar drastisch zal het niet zijn.
Vooral Afrikaanse, Franse, Noorse en Nederlandse producenten zullen de klap voelen. Gezien de politieke instabiliteit in Noord-Afrika zijn investeringen er bijzonder wankel, Noorwegen kan haar productie niet meer verhogen, en de Nederlandse gasbronnen drogen stilaan op.
Bovendien zou het Amerikaanse LNG in globo zo’n 44 miljard kubieke meter bedragen, slechts een vierde van de import van Russisch gas. De markt diversifieert, maar Rusland blijft de eerste viool spelen.
Komt daar nog eens bij dat het transport van LNG over zee, inclusief liquidatie en opslag in speciale raffinage, aanzienlijk duurder is dan het goedkope transport van Russisch gas, zeker als Nord Stream 2 er komt.
Dat is dus goed nieuws voor Europa: meer concurrentie op de energiemarkt betekent lagere prijzen en minder geopolitieke macht van Washington én Moskou. Europa doet er dus goed aan om zich afzijdig te houden in het geopolitieke opbod tussen beide grootmachten.
Als Moskou de spierballen rolt, kunnen we wat meer Amerikaanse LNG aankopen, en als Washington aanstuurt op diplomatieke spanningen met Rusland, bellen we eens met Gazprom.
“Onverfranst, onverduitst” was ooit een belangrijk devies van de Vlaamse Beweging. “Onveramerikaanst, onverrust” moet misschien een belangrijke Europese kernwaarde worden.
Foto: Antjeverena
Bron: RBTH
Het bericht Waarom Europa niet hoeft te kiezen tussen de VS en Rusland verscheen eerst op Beurs.com.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.