Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2030 dagen geleden
- Deze analyse is gebaseerd op een toespraak van Varoufakis in Zagreb in 2013 -

Al op jonge leeftijd – tijdens het neo-fascistisch bewind in Griekenland – sympathiseerde Varoufakis met Marx. Toch heeft hij deze marxistische sympathieën gedurende heel zijn academische carrière verborgen gehouden, naar eigen zeggen om zijn carrière te redden. In 2013 zegt hij hierover:
De enige manier om neoklassieke economen uit te dagen, was door hen van binnenuit aan te vallen.
Hoewel nooit toegegeven, is Varoufakis dus altijd een marxist geweest. Toch is hij kritisch voor Marx.  Varoufakis verwijt Marx nooit rekening te hebben gehouden met de mogelijkheid dat bepaalde personen zijn theorie zouden misbruiken om de gemiddelde arbeider te onderdrukken. Hij verafschuwt tevens, Marx’ veronderstelling dat de waarheid achter kapitaal enkel beschreven kan worden in wiskundige modellen. Hij is hier zelfs erg hard en stelt:
Voor Marx was de macht die gepaard ging met wiskundig bewijs te felbegeerd. Hierdoor ontzag hij de realiteit van de wereld waarover hij modelleerde.
Volgens Varoufakis waren deze fouten de oorzaak van het mislukt totalitair communistisch regime van weleer. Een mislukking die in zijn ogen, links tot op heden belemmert het neoklassieke gedachtegoed te doorbreken.
Varoufakis gelooft ook niet dat zaken serieus fout moeten lopen, voor echte oplossingen gerealiseerd kunnen worden. Integendeel. In zijn speech in 2013 drukt hij zijn grote zorg uit voor chaos. Over de winnaars van een eventuele Griekse, Portugese of Italiaanse exit uit de euro zegt hij:
De resulterende fragmentatie van het Europees kapitalistisch systeem, zou enkel leiden tot de opgang van neonazi’s, neofascisten en xenofoben.
Dit laatste toont aan dat Varoufakis een Grexit eigenlijk helemaal niet ziet zitten. Of is daar inmiddels verandering in gekomen? Eigenlijk staat maar één ding vast… Als econoom, bezit Varoufakis een bijzonder gespleten persoonlijkheid.
Varoufakis groeide op met Marx waar hij diepe sympathiëen voor koestert. Tegelijkertijd wil hij liever geen marxist genoemd worden. Varoufakis is tegen de euro en wil de Griekse schuld (gedeeltelijk) laten kwijtschelden, maar tegelijkertijd ziet hij een eventuele Grexit als een voedingsbodem voor neonazisme en neofascisme…
Het is deze dualiteit, die Varoufakis zo’n besproken maar – voor het Griekse volk – aantrekkelijk figuur maakt. Tegelijkertijd maakt het hem een onmogelijke onderhandelingspartner. Want hoe onderhandel je met een man, waarvan je eigenlijk niet weet wat hij wil?
Bron: The Guardian

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.