Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1827 dagen geleden
De Europese Centrale Bank zal deze week, meer bepaald op 10 maart, naar verwachting een hoop nieuwe stimulus maatregelen nemen om de Europese economie te ondersteunen. Indien niet zullen de markten agressief reageren doordat deze maatregelen reeds ingecalculeerd zijn op de financiële markten.
De verwachting van de financiële markten is dat op zijn minst de rente zal verlaagd worden met op zijn minst 10 basispunten. Hiernaast zal vermoedelijk ook het aantal maandelijkse inkopen verhoogd worden met een 10-20 miljard euro. Naast deze stimulus-maatregelen zal de ECB tevens uitkomen met vermoedelijk lagere verwachtingen voor de CPI (consumer price index) en het GDP (Gross Domestic Product). Dit alles zal de druk verder verhogen om nieuwe stimulus-maatregelen te nemen.
Voor de Eonia-rente zal deze vermoedelijk een 12-tal basispunten dalen. Daarnaast wordt er nog een verdere daling verwacht met 11,5 basispunten voor september 2016. Een duidelijk teken dat men geen opleving verwacht voor het gehele jaar. Eonia staat voor de “Euro OverNight Index Average”, en is het ééndaags renteniveau voor het eurogebied.
De meningen omtrent welke precieze maatregelen de ECB zal nemen verschillen. Waar men wel allemaal over eens is, is dat deze verder onder de nullijn zal dalen waarbij het einde nog niet direct in zicht lijkt te zijn. Hieronder een kort overzicht van de verwachtingen.
Goldman Sachs: Een daling verwacht met 10 basispunten waarbij een verdere daling teveel tegenstand zou krijgen. Dit door het risico om een mogelijk negatieve impact op de financiële sector bij een sterkere daling.
JPMorgan: Daling verwacht met 20 basispunten in maart tot -0,5 en een verder daling tot maar liefst -0,7 in juni. In dit scenario zal dit alles een behoorlijke impact hebben op de financiële sector waarbij de discussie over de bijvoorbeeld minimumrente in België snel zal escaleren. Het toont pijnlijk duidelijk aan in welke toestand de eurozone zich momenteel bevindt.
BNP Paribas: Eveneens daling verwacht met 20 basispunten, mogelijks met specifieke schijven.
Citigroup: Daling verwacht met 10 tot 40 basispunten met een verdere daling eind 2016. Indien men dit scenario volgt, dan zal dit nog een hele tijd impact blijven hebben vooraleer de rente zelfs maar het nulpeil opnieuw kan bereiken.
Bank of America Merrill Lynch: Maximale daling met 10 basispunten, het niveau wat nu reeds is in gecalculeerd op de financiële markten. Een grotere daling zou meer negatieve dan positieve effecten hebben.
ABN Amro: Daling met 20 basispunten in maart, een nieuwe daling verwachting in juni met opnieuw een 20-tal basispunten.
RBC Capital Markets: Daling met 10 basispunten, eveneens diverse schijven verwacht.
 Morgan Stanley: Daling met 10 basispunten , afwachtende houding hierna.
HSBC: Daling met 10 basispunten en verwacht naar een nog verdere daling in toekomst. De negatieve rente zou echter problemen kunnen veroorzaken voor de rentabiliteit van de banken.
 
Quantitative easing en verdere verwachtingen
De verwachting van diverse grootbanken is dat er minimaal een verhoging komt van het QE-programma met 10 miljard euro. Een grotere som is nu reeds mogelijk welke anders naar het einde van het jaar toe zal bekend gemaakt worden. Een einddatum voor deze maatregelen zal minimaal tot 2017 duren, met een grote mogelijkheid op verdere verleningen hierna. Bijna 10 jaar na de laatste grote financiële crisis is Europa nog steeds in een zeer slechte toestand. De voorspellingen dat de systeemcrisis van 2007-2008 diverse decennia zou nazinderen is dan ook volledig correct gebleken.
Na deze maatregelen zal het nog een hele tijd duren om de situatie terug te normaliseren, ervan uitgaand dat er de komende jaren geen bijkomende financiële crisissen meer gebeuren. De kans hierbij is echter nihil wat de ECB nog verder in de problemen kan brengen. Een echte grens aan maatregelen is volgens vele banken nog niet in zicht. Dit mede door de berichtgeving van de ECB welke er nog steeds “alles” zal aan doen om de markten te overtuigen, dit zonder enige grens.
Bronnen:
http://www.bloomberg.com
 
Het bericht Wat te verwachten van ECB op 10 maart? verscheen eerst op Beurs.com.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.