Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1269 dagen geleden
Wat doet de ECB morgen? Volgens de meeste economen zal er weinig concreets aangekondigd worden. Mario Draghi zou wel zijn ongerustheid kunnen uiten omtrent de opgelopen euro.
Donderdag 7 september om kwart voor 2 staat het rentebesluit van de ECB gepland. Om half drie volgen verdere toelichtingen. Waarschijnlijk wacht de centrale bank nog af met het verder aankondigen van tapering (= het afbouwen van de stimulus, normaliseren van het monetaire beleid). Dit komt volgens economen voornamelijk door de duurdere euro.
De euro staat momenteel net niet gelijk aan 1,20 dollar. Rond de jaarwisseling was dit nog 1,04.
Als de centraal bankiers nu op de rem gaan staan en duidelijk naar het normaliseren van het beleid toewerken gaat dit de euro nog extra opwaarts duwen. Op die manier zou al de moeite van de ECB kunnen teniet gedaan worden. Een duurdere munt kan de economische groei en de verhoging van de inflatie immers fnuiken.
Normaal gezien loopt het huidige QE-programma (= opkopen van staats- en bedrijfsobligaties) van Frankfurt tot eind december aan een tempo van 60 miljard euro per maand. Abrupt stoppen met het programma lijkt onwaarschijnlijk, al kan er wel een verlaging van het maandelijkse budget aankomen. Eerder werd dit trouwens al verlaagd van 80 naar 60 miljard.
De macro-economische cijfers werden doorheen dit jaar gunstiger voor de eurozone en minder gunstig voor de Verenigde Staten. Waar beleggers uitgingen van een kordate politiek van renteverhogingen in de VS en nog lang aanhoudende stimulus in Europa werd dit radicale beeld wat herzien. Verder werden de hoge verwachtingen omtrent de nieuwe Amerikaanse president niet ingelost. Donald Trump zou de banksector dereguleren, massaal investeren in infrastructuur en de belastingen verlagen. Hiervan kwam nog niets in huis. Dit alles zorgde voor een lagere dollar, of hogere Europese eenheidsmunt.
Risico’s voor de euro blijven de politieke strubbelingen. Wat brengen ons de Italiaanse verkiezingen van 2018? Wat met Griekenland? … Verder kijken we toch ook wat uit naar de Duitse verkiezingen van deze maand, al lijkt Angela Merkel daar de overwinning te gaan binnenhalen.
Financials
Voor de bankensector zou tapering dan wel weer een zeer goede zaak zijn. De lage rentes zetten de business van financials zwaar onder druk. De rentecurve wordt vlakker waardoor het belegde kapitaal op langere termijn maar weinig meer opbrengt. De CEO van ING sprak zich vandaag nog uit voor het normaliseren van het monetaire beleid.
Foto: Reuters

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.