Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1142 dagen geleden
Deze week liet de Europese Commissie weten dat commissievoorzitter Juncker deze maand zal deelnemen aan het economisch forum in Sint-Petersburg.
Daar zal hij met Russisch president Poetin de voorwaarden van de geleidelijke uitdoving van de economische sancties bespreken.
De economische schade die ondertussen gelopen is, kunnen we wellicht niet meer recupereren. De Chinezen lijken al heel wat kaas van het Europese brood gegeten te hebben voor belangrijke strategische investeringsprojecten in Rusland.
Minstens even belangrijk is de voedingsbodem die de sancties hebben gecreëerd voor een herwonnen anti-Westers sentiment in Rusland.
De idee dat Europa als onderaanneming van de VS Rusland naar het leven staat, is sinds de val van de Sovjet-Unie opnieuw springlevend.
Ook de economische fabel van de autarkie steekt weer de kop op. En dat is bijzonder gevaarlijk.
Minister van Landbouw Tchakev, die onlangs nog de zuivellobby een “gebrek aan patriottisme” verweet omdat ze niet voldoende produceerden om de Westerse melkproducten te vervangen, beweert nu dat Rusland tegen 2020 geen buitenlandse melk, vlees en groenten zal nodig hebben.
Tchakev voelt zich gesterkt door de gestage opkomst van de Russische agro-industrie. Sinds vorig jaar is Rusland ’s werelds grootste graanexporteur, en het wordt steeds minder afhankelijk van luxeproducten uit Europa en Turkije.
52% van de Russen is overgeschakeld op Russische varianten van Europese of Turkse producten. Niet uit patriottisme, zoals Tchakev beweert, maar uit noodzaak.
Russische vervangingsproducten zijn vaak van bijzonder lage kwaliteit in vergelijking met Europese en Turkse producten (zoals bijvoorbeeld zuivel en fruit) en daarom ook veel goedkoper. Het voorbije anderhalf jaar verloor de roebel zowat 40% van haar waarde. Men schakelt dus over op Russische producten uit noodzaak, en niet (zozeer) uit patriottisme.
Het is maar de vraag of het nakende einde van de sancties die kwalijke autarkische ambities een halt kunnen toeroepen, en opnieuw tot een dooi in de relaties tussen Europa en Rusland kunnen inzetten.
De kans is echter reëel dat Europa met haar sancties een monster gecreëerd heeft, en met Rusland een onnodige vijand heeft geschapen.
Ondertussen lachen de Amerikanen en de Turken in het vuistje en gaan de Chinezen met onze miljardencontracten in Rusland lopen.
Foto: Sergey Podatelev
Bron: The Moscow Times

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.