Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1466 dagen geleden
Voor vele lijkt het een onmogelijke opgave: miljonair worden. Toch kan de weg naar een miljoen eenvoudiger zijn dan je zou denken. Het hoeft helemaal niet zoveel geld te kosten en je hoeft helemaal niet met een briljant plan te komen om een miljonairsleven te kunnen bereiken.
Een van de tekortkomingen van het menselijk brein is het begrijpen en aanvoelen van de exponentiele functie (Albert Bartlett). Tenzij je dit bestudeerd hebt of een zeer goed gevoel voor wiskunde hebt. Je zult de exponentiele functie in het (dagelijks) leven lang niet zo vaak toepassen als bijvoorbeeld het simpel optellen of aftrekken van getallen. Het zit simpel weg gewoon niet in het systeem van de mens.
Dus nu het geheim: “compounding” dat je in deze context in het Nederlands zou kunnen vertalen met “samenvoegen, opstapelen, opbouwen of optellen” gecombineerd met de exponentiele functie. Je zou het moeten zien als het laten groeien van je kapitaal met tussentijdse intervallen. En precies deze intervallen zullen er toe doen.
Voorbeeld 1:
Neem het volgende voorbeeld: Je hebt € 100,00 waarover je ieder jaar 12% rente krijgt. Na een jaar heb je dus €120,00. Maar nu krijg in plaats van ieder jaar 12% rente, iedere maand 1% rente. Ook dat is 12% rente zou je kunnen redeneren, met hetzelfde resultaat: €120,00. Toch ligt dat iets anders. Want na 1 maand heb je €101,00. Na 2 maanden heb je €102,01 en na drie maanden heb je al €103,03. Aan het eind van het jaar zit je op €112,68 euro en heb je door de intervallen ineens 68 cent meer verdient.
Inderdaad, met 68 cent wordt je geen miljonair. Maar misschien kent u het verhaal van de investeerder die een gunst mocht vragen van koning Shirham. Hij vroeg om een rijstkorrel op het eerste vakje van het schaakbord. 2 rijstkorrels voor het 2e vakje op het schaakbord. 4 rijstkorrels voor het volgende vakje, 8 voor het volgende, 16, 32, 64 en ga zo maar door totdat het schaakbord vol lag. De koning ging akkoord maar al gouw bleek hij zijn woord niet na te kunnen komen, want indien wel, dan had de investeerder de hele aarde met minstens een centimeter aan rijstkorrels kunnen bedekken. (2 tot de macht 64 = 18.446.744.073.709.551.615 rijstkorrels) En dat is de kracht van exponentiele groei.
Voorbeeld 2
Nu het volgende voorbeeld: Investeerder A is 26 jaar en legt tot zijn 65 jaar ieder jaar “€2000,00” opzij dat hij investeert in betrouwbare aandelen met een “dividend” van 10 procent. We hebben het hier dus niet over eventuele koerswijzigingen maar over dividend. Deze investeerder heeft op zijn 65 jarige leeftijd een kapitaal van €973.703,62 met een netto inleg van €80.000,00
Voorbeeld 3
Neem nu investeerder B. Die begon al op zijn 19e jaar met het opzij zetten van “€2.000,00”, maar deed dit tot zijn 26e. Daarna zette hij geen nieuw geld meer in en liet zijn kapitaal enkel groeien op de 10% dividend. Zijn kapitaal op 65 jarige leeftijd: €944.641,05 op een inzet van “slechts” €14.000,00


Gevoelsmatig zou je denken dat dit onmogelijk is. Persoon A zet 39 jaar lang €2.000,00 in om bijna tot een miljoen euro te geraken en persoon B zet enkel 7 jaar lang 2.000,00 en nog eens 39 jaar zonder nieuwe inleg en beide komen tot hetzelfde resultaat. Dit is het echter het werk van exponentiele groei gecombineerd met “compounding”, of te wel “opbouwen”.
Tuurlijk. 40 jaar lang sparen is een lange tijd, maar geeft je wel een mooi pensioen! Aan de andere kant is €2.000,00 euro per jaar niet veel geld voor een middenklasser om dit per jaar te missen. Je zou dit ook met grotere bedragen kunnen doen en eventueel met aandelen die minder dividenden uitkeren. Je hebt hierin altijd variabele factoren zoals koerswijzigingen van aandelen, verschillen in dividend, looptijd en inleg. De voorbeelden uit dit artikel zijn enkel om aan te tonen hoe bizar de werking is van het exponentiele mechanisme.
Tip is echter wel: start vandaag, en beter vandaag dan morgen. Want iedere interval in het proces betekent op lange termijn veel geld! Maak de werking van exponentiele groei jezelf eigen, oefen geduld en leg wat weg voor je toekomst. Voor je het weet is het zover. Je zult je kinderen er een fantastische start mee kunnen geven en jezelf een heerlijk pensioen kunnen bezorgen.
zie ook dit artikel op The Crux

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.