Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1246 dagen geleden
Sinds 2012 is er wereldwijd een enorme toename aan staatsschuld. Zeker gekeken naar Afrika waar veel van de betrokken landen begunstigden waren van het programma voor schuldenverlichting die de G8-leiders ondertekenden op de top in Gleneagles in 2005.
Tanzania is een Afrikaans voorbeeld dat in de jaren ’90 een zware schuldencrisis kende. Sinds 2009 is haar leengedrag enkel toegenomen, onder andere van de Wereldbank – die de neiging heeft om steun te geven in de vorm van goedkope leningen.
Met een economische groei die sterk afhankelijk is van de export van goud en edelmetalen – zaken die de afgelopen maanden in prijs sterk daalden – is dat een voorbode voor problemen.
Dalende grondstofprijzen, een vertragende groei in China en de sterke dollar vormen een groot gevaar voor veel Afrikaanse landen, mede omdat de leningen in dollars zijn. Daarnaast zijn veel leningen voor 5 jaar rentevast. Wanneer zij moeten worden verlengd of geherfinancierd zullen de tarieven waarschijnlijk veel hoger zijn. Daarnaast is ook de opkomende renteverhoging in de VS een heikel punt.
Gekeken naar de westerse landen zijn zij de grootste daders van allemaal. Kijk naar de VS, haar nationale schuld is meer dan verdubbeld sinds 2007 en kan onmogelijk nog worden afbetaalt. Europa bevindt zich in een soortgelijke situatie.
Spanje’s schuld in verhouding tot het BBP is gestegen van 69% naar 98%. Frankrijk is gestegen van 85% naar 95%. België heeft een schuld van 106%, Ierland 109% en Portugal 130%. Italië’s schuld is gestegen van 116% naar 133% en elke seconde komt daar 8866 euro staatsschuld bij. Alleen al in mei werd de staatsschuld in Italië vergroot met €23,4 miljard.
In China bedroegen de uitstaande kredieten voor bedrijven en huishoudens een record van 207% van het BBP aan het einde van juni 2015, in 2008 was dit nog 125%. De overheidsschuld is daar nog niet bij gerekend, anders zou men richting de 300% gaan. De overheidsschuld in verhouding tot het BBP in Japan staat nu op een verbazingwekkende 230%.
Op dit moment staat de schuldenberg teller voor de gehele wereld op een all-time high van 286%. Zou men die totale wereldwijde schuld verdelen over alle inwoners van de aarde dan zou eenieder een schuld van $28.000,- hebben.
Geld dat allemaal – of zullen we zeggen eigenlijk – terugbetaald moet gaan worden. Gekeken naar een wereldbevolking waarvan de helft met minder dan $10,- per dag moet rondkomen is dat een absurde situatie.
Over de financiële situatie in Afrika kunnen we beter zwijgen, Europa is een mislukt experiment, China is een zeepbel en de VS heeft de zwaarste schuldenlast in de hele wereld omdat het al 50 jaar boven zijn stand leeft maar inderdaad; die verdomde Grieken.
Bronnen: Talkmarkets, The Guardian, Beurs.com
38 landen met een verhoogd risico op een schuldencrisis, de eerste 14 landen kijken direct tegen een schuldencrisis aan:
Bhutan, Kaapverdië, Dominica, Ethiopië, Ghana, Laos, Mauritanië, Mongolië, Mozambique, Samoa, Sao Tomé e Principe, Senegal, Tanzania, Uganda
Armenië, Belize, Costa Rica, Kroatië, Cyprus, Dominicaanse Republiek, El Salvador, Gambia, Griekenland, Grenada, Ierland, Jamaica, Libanon, Macedonië, Marshall Eilanden, Montenegro, Portugal, Spanje, Sri Lanka, St Vincent en de Grenadines, Tunesië, Oekraïne, Sudan, Zimbabwe.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.