Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1332 dagen geleden
China’s binnenlandse aandelenmarkten kunnen in rep en roer zijn maar China’s munt – de yuan of renminbi (RMB) – is bezig met een enorme opmars in het mondiale financiële systeem. De London Metal Exchange – ‘s werelds grootste beurs in de metalenhandel staat op het punt om ook de yuan te accepteren als onderpand op zijn platform. De Chinese munt voegt zich daarmee bij de Amerikaanse dollar, de euro, het Britse pond en de Japanse yen.
De yuan is nu de op 4 na meest gebruikte valuta voor internationale betalingen. Een jaar geleden stond zij volgens de gegevens van de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication nog op nummer 7. Uit een Bank of England onderzoek bleek dat de handel in de yuan in zes maanden tijd – tot en met april van dit jaar – in Londen met 25% is gestegen. Dit terwijl handelsvolumes in andere valuta over dezelfde periode gemiddeld met zo’n 8% daalde.
De overname van de yuan in het wereldwijde financiële systeem komt op een moment dat investeerders juist voorzichtig werden met Chinese markten, waar aandelen de laatste tijd een wel heel volatiele rit kenden. Het internationale gebruik van de Chinese munt blijft tot op heden in verhouding tevens klein. Maar toch zijn een aantal grote financiële centra in de race om een echte hub te worden voor de yuan, waaronder Londen.
Dan Marcus, CEO van het in Londen gevestigde valuta trading platform ParFX gaf aan dat de opkomst van de Chinese munt misschien wel de belangrijkste ontwikkeling in de handel in valuta is sinds de invoering van de euro in 1999. Tien jaar vanaf nu ziet hij de valuta een absolute concurrent worden ten opzichte van de andere grootheden: de dollar, de euro, de pond en de yen.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) laat daarnaast niet veel te raden over aan de toevoeging van de yuan aan de Special Drawing Rights (SDR) van het IMF. Vorige week liet woordvoerder van het IMF Rice weten dat het proces aardig vordert. Het IMF stelt dat er bepaalde criteria zijn waar China aan moet voldoen, zoals financiële hervormingen en internationalisatie van de munt.
“De tijdlijn is vrij duidelijk” aldus Rice nadat gezegd werd dat een formele board discussie tegen het einde van dit jaar – waarschijnlijk in November – plaats gaat vinden. Een statement direct na die bepaalde meeting zal duidelijk maken dat de yuan geaccepteerd is binnen de SDR’s. IMF directrice Lagarde liet gisteren ook blijken dat er geen tekenen zijn dat die acceptatie verhindert zal worden. Lagarde:
“We are doing the work. We will continue to do the work. And I don’t think that we will be derailed by some market variations that we’ve seen recently.”
Bronnen: IMF, Philosophy Of Metrics, Wall Street Journal

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.