Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2423 dagen geleden
Er is vanmorgen het verhaal verschenen in De Standaard dat Zwitserse en Luxemburgse banken en masse hun Belgische zwartspaarders dumpen. De paniek bij dat soort grootbeleggers is bijna voelbaar. Want, waar moeten ze naartoe met hun geld?
Fiscale advocaten zoals Michel Maus en Dirk Van Belle die in het artikel worden geciteerd, krijgen naar eigen zeggen de vraag om zo snel mogelijk – en, zo goedkoop mogelijk – het zwart geld geregulariseerd te krijgen.
“Het is duidelijk dat de speeltijd voorbij is en ze willen echt niet het risico lopen om betrapt te worden als een witwasmachine”, meent Maus.
Dat kan goed zijn maar wie echt hardleers is, zal zich echt niet laten doen door een klein obstakel zoals een toevallig bevroren bankrekening of de groeiende trend om informatie uit te wisselen met de Belgische fiscus.
Je kan er bovendien gif op nemen dat ook andere landen aan de beurt zijn – als dat nu al niet het geval is. In een artikel van Haaretz lees je dat ook Israëlische rekeninghouders niet gespaard blijven van de fiscale vernedering.
Druk leggen op de Zwitserse en Luxemburgse banken is slechts één manier om het zwart geld uit de belastingparadijzen te duwen. Maar, is dat de meest efficiënte manier en waarom ligt het geld daar en niet in de Europese Unie?
Een klein voorbeeld: iedereen die in België zijn/haar zwart geld aan de fiscus wil aangeven, kan tegenwoordig uitkijken naar het ‘goedkoopste’ belastingkantoor.
Dat heeft ertoe geleid dat de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt gisteren heeft verklaard dat er een eenduidige procedure moet komen:”Er bestaan verschillen naargelang de regio, en dat leidt tot allerhande toestanden zoals shopping, waarbij mensen gaan kijken waar ze er het goedkoopste van af (sic) komen.”
Dat gebrek aan een gestroomlijnd beleid bestaat ook op Europees niveau, of althans binnen de eurozone. Als de eurogroep, bijvoorbeeld, het eens zou kunnen worden over fiscale maatregelen zou dat iedereen heel wat kopzorgen kunnen besparen en zou de eurozone als geheel nóg meer druk kunnen leggen op de belastingparadijzen.
En, als we dan toch bezig zijn. Waarom zorgen we er dan niet ineens voor dat het zwarte kapitaal geen reden meer heeft om Europa te ontvluchten en de druk binnen de eurozone verlichten? Op die manier zorg je ervoor dat het kapitaal haast automatisch terug naar huis keert en zich niet moet verstoppen in Zwitserland of Luxemburg.
bron: De Standaard, Haaretz, deredactie.be
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.