Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2431 dagen geleden
De verkiezingsoverwinning van Syriza in Griekenland heeft heel wat economen en politieke analisten aan het denken gezet. De pragmatische tegenstellingen tussen Duitsland en de besparingsaversieve partij van premier Alexis Tsipras heeft heel wat stof doen opwaaien in socio-economische kringen.
De voorbije dagen, en zelfs weken, is er heel wat gezegd over Griekenland en wat Merkel vindt van een heronderhandeld akkoord – de term ‘Grexit’ is zoveel keren gevallen dat niemand er nog van opkijkt, en zeker de Grieken niet.
Maar, laten we voor een keer naar de toekomst kijken, in plaats onze aandacht te blijven vestigen op de Duits-Griekse woordenstrijd. Stel dat Griekenland wordt gedwongen om de originele afspraken na te komen, alles tot de allerlaatste cent terug te betalen en de Duitse besparingspolitiek blijft uitvoeren, is het dan niet realistisch om te stellen dat het land volledig bankroet zal zijn op het einde van de rit?
Wat hebben de Europese mogendheden dan bereikt? Dan zijn de Grieken niet meer in staat om andere schulden te betalen. In de huidige toestand is het zelfs niet helemaal zeker of de Griekse overheid in staat is om zelfs maar gedeeltelijk te voldoen aan de schulden aan de Trojka…
In dat geval meldt The Economic Times dat er maar liefst zes verschillende gevolgen bestaan waarmee de eurozone rekening moet houden. Wat gebeurt er wanneer Griekenland default en uit de eurozone wordt geweerd:
1. Het sociale leven in Griekenland komt tot een complete stilstand, net zoals de financiële en de reële economie. Een recordaantal bedrijven gaat failliet en de kosten om de huidige levensstandaard te behouden wordt onbetaalbaar(der).
2. Een ongeziene bank run gaat vooraf aan de beslissing van de overheid om spaartegoeden te bevriezen. Ongetwijfeld gaat zo’n gebeurtenis tot heel wat verwarring en chaos leiden.
3. Het bedrijfsleven crasht. Ondernemers gaan een torenhoge schuld tegemoet die ze moeten terugbetalen in een minder dan waardeloze munt.
4. Alle investeerders zullen Spanje en Italië met argwaan bekijken en die twee landen geen euro willen uitlenen, met onvoorstelbare gevolgen voor de rest van Europa. Die twee economieën tellen immers voor 28% van de Europse economie, meent The Economic Times. Dit is misschien wel een van de belangrijkste argumenten voor de Trojka om met Griekenland te praten…
5.  … Dat zal onvermijdelijk leiden tot een ongekende chaos op de Europese beurzen. Investeerders zullen zo risicoaversief zijn dat het best mogelijk is dat aandelen- en obligatiemarkten zich nooit helemaal zullen kunnen herstellen.
6. Landen die andere overheden uit de nood hebben geholpen, zoals Duitsland, zullen nog minder geneigd zijn om crisisgevoelige naties leningen toe te kennen. Dat betekent dat Europa nog dieper in deze recessie zal wegzakken.
Daarom is het beter voor de Trojka om een verlies te slikken en geen té strikte lijn te volgen als het gaat om de Griekse schulden. Niemand wil namelijk een systemische crash op zijn geweten hebben.
bron: The Economic Times
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.