Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2326 dagen geleden
Waar dit in de Westerse wereld de logica zelf is, is dit in Japan een nog zeldzaam fenomeen, namelijk het uitbetalen van dividend aan de aandeelhouders. Menige aandeelhouders reageren dan ook euforisch op het nieuws van het Japanese Fanuc.
Fanuc klinkt velen onbekend in oren , maar dit is de grootste producent van industriële robots wereldwijd. Met een beurswaarde van niet minder dan 52 miljard euro is dit bijna evenveel als bankgiganten Deutsche Bank en de Commerzbank samen. De beslissing om een afdeling Investor Relations op te richten voor de toekomstige communicatie met de Fanuc aandeelhouders klinkt dan ook als een sprookje voor vele Oosterse beleggers.
In navolging van Fanuc volgen meer en meer Japanse bedrijven dit traject om dividend uit te keren waardoor deze Japanse aandelen plots aantrekkelijke geworden zijn voor de Europese beleggers. Dit verklaart ook grotendeels de recente stijgingen bij op Nikkei 225-index, die voor het eerste sinds lang terug de kaap van de 20000 punten nadert.

Dit alles past in een grotere hervorming van het Japanse bedrijfsleven. Waar er een grote openheid bestaat bij Westerse beursgenoteerde ondernemingen is de communicatie met de aandeelhouders in Japan nog steeds een struikelblok. Dit hoofdzakelijk veroorzaakt door de kruisparticipaties en onderlinge afhankelijkheden van vele bedrijven. Deze zorgen vervolgens voor inflexibiliteit en inefficiëntie, net de zaken die de Japanse economie kan missen als kiespijn.
Met de economische stagnatie in gedachten is het dan ook zeer wenselijk om deze bedrijfscultuur te wijzigen aangezien de beleggers veel kritischer geworden zijn. De meeste beleggers zijn niet langer meer bereid om deze gebreken te blijven aanvaarden, des te meer dat het omgekeerde wel degelijk mogelijk blijkt in het Westen.
De overheid in Japan mikt dan ook op het uitvoeren van een “Corporate Governance Code”, met als startdatum juni 2015. Deze zou komaf moeten maken met de kruisparticipaties en tevens zaken garanderen zoals onafhankelijke raden en plannen voor winstparticipatie. Indien al deze zaken uitgewerkt geraken zouden de Japanse bedrijven vervolgens de concurrentie moeten aankunnen met de VS en de EU op de aandelenmarkten.
 
Dit alles zorgt ervoor dat de beleggers voor het eerst in lange tijd de neiging hebben om te investeren in de economie, na jaren van stagnatie en deflatie gekend te hebben. Voor Europese beleggers is de wisselkoers van de Yen een niet te onderschatten factor. Eventuele beschermingen tegen valutaschommelingen zijn dan ook aan te raden.
Bronnen:
http://welt.de
http://finance.yahoo.com
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.