Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2196 dagen geleden
Anne-Catherine Delhaye, senior fondsmanager bij Puilaetco Dewaay Private Bankers (lid van KBL European Private Bankers), verkiest small en mid caps boven bedrijven met een grote beurskapitalisatie. Als schoolvoorbeeld haalt ze de huidige terugval van de techgigant Apple aan. Volgens haar is grootte zeker geen garantie op succes en stabiliteit in de beleggerswereld.
Om haar standpunt kracht bij te zetten, maakte ze de vergelijking tussen de MSCI Europe Small Cap Index en de grotere algemene MSCI Europe index. Die eerste toont een rendement van 292 procent tussen het jaar 1999 en 2015 terwijl de grotere index slechts een rendement van 53 procent behaalde.
Een extreme vergelijking tussen Amerikaanse small caps en large caps toont hetzelfde plaatje. Een belegging van 10.000 dollar in 1926 zou nu 266 miljoen hebben opgeleverd, voor large caps zou dit slechts 50 miljoen zijn.
In normale economische omstandigheden doen aandelen van bedrijven met een kleinere beurskapitalisatie het dus beter dan bedrijven met een grote beurskapitalisatie. In periodes van economische strubbelingen zijn de grotere bedrijven echter wel beter bestand tegen een stootje.
Groeipotentieel
De reden waarom deze bedrijven beter presteren is omdat ze flexibeler kunnen optreden bij veranderingen op de markt. Hervormingen en reorganisaties doorvoeren verloopt veel gemakkelijker en zonder al te grote kosten.
En omdat deze kleinere bedrijven het niet kunnen opnemen tegen hun grotere concurrenten, richten ze zich meestal op een niche waar er veel geld te rapen valt.
Een andere reden voor het grotere groeipotentieel is de beheersbaarheid van de kosten en winsten. Ook ziet Delhaye dat small en mid caps meer geneigd zijn hun winsten te herinvesteren in toekomstige groei.
Het huidige monetaire beleid van de Europese Centrale Bank speelt ook in het voordeel van deze groep bedrijven. De lage rente maakt het mogelijk om spotgoedkope leningen aan te gaan die resulteren in minder kosten en meer investeringen. Het zorgt ervoor dat bedrijven sneller en gemakkelijker kunnen fuseren waardoor hun posities alleen maar versterkt worden.
Uiteraard waarschuwt Delhaye beleggers ook voor de risico’s bij small en mid caps. Ondernemingen waar niet veel over is gekend en een beperkte trackrecord hebben, zijn risicovoller omdat ze minder transparant zijn.
Maar over het algemeen beweert Delhaye dat deze bedrijven op lange termijn beter presteren dan hun grotere concurrenten.
Bronnen: Fondsnieuws
Foto: Unsplash – Pixabay
Het bericht Alle ogen richten op small en mid caps? verscheen eerst op Beurs.com.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.