Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2266 dagen geleden
Zes jaar na de globale financiële crisis bereiken de beurzen ongekende hoogtes. Zowel in de US als de EU (mede dankzij het QE-programma van Draghi) is de top momenteel nog niet in zicht. Het onvermijdbare vervolg is echter dat er na elke stijging wel degelijk een daling komt. Ondanks dat vele economen momenteel het tegendeel beweren staan quasi alle historische data en waarschuwingssignalen op alarmniveau.
Afgaande op historische data spreken we deze maal niet over één bubbel maar over een serie bubbels, elke maal kunstmatig gecorrigeerd. Waar deze in het verleden uitgezweet werden, interveniëren de centrale banken nu massaal in de overtuiging dat dit allemaal overbrugbaar is.
Door deze kunstmatige ingrepen sukkelen we echter van de ene economische crisis in de andere, mede doordat de onderliggende factoren nooit aangepakt worden. De economische groei werd de laatste decennia quasi volledig gefinancierd door middel van schulden. Anders gezegd, de sterke economische groei werd betaald met de financiële middelen van de komende decennia.
Bovenop deze kunstmatige groei werden de negatieve momenten omgekeerd door de centrale banken. Doordat ook de financiële markten minder gevoelig worden aan deze doping per keer dat deze toegediend worden, wordt er dan ook elke maal naar een nog krachtigere oplossing gezocht. Echter op een bepaald moment geeft ook dit financiële gecreëerde monster de geest.
Vergelijken we deze situatie met een patiënt die elke maal een sterkere pijnstiller nodig heeft, dan zouden we op het einde enkel nog morfine kunnen toedienen. Indien ook deze niet meer volstaat is de situatie echter hopeloos en legt de patiënt het loodje. Ondertussen hangt de patiënt met tientallen draden en sensoren gekoppeld aan het systeem. Bij deze laatste toediening gaan uiteindelijk ook de laatste alarmsignalen af om uiteindelijk een laatste piek te geven…. en vervolgens een platte streep op het scherm…..

 
Bekijken we bovenstaande grafiek met dan zien we duidelijk dat sinds 1980 er een duidelijke sprong komt boven de gemiddeldes. Normaal wordt deze historisch gezien gecorrigeerd maar dit is sinds de laatste decennia nog steeds niet gebeurd. Waar deze bij een waarde van 20 wijst op een aankomende neergang is dit slechts gedeeltelijk gebeurd bij de dotcom-crisis en de laatste globale crisis. Deze werden onmiddellijk gecompenseerd door kunstmatige ingrepen.
Nemen we andere cijfe gegevens erbij, namelijk de marketcap/GDP, waar Warren Buffett vaak naar verwijst met de woorden “probably the best single measure of where valuations stand at any give moment” zien we een gelijkaardige grafische weergave van een abnormale verhouding de laatste decennia.

 
In een vrije markteconomie is er sprake van economische cycli, variërend van een te lage waardering tot een te hoge waardering. Hoe hoger de overwaardering, des te dieper het dal, echter dit is sinds enkele decennia niet meer terug te vinden in geen enkele grafiek. Op een bepaald moment is het echter niet meer mogelijk dit kunstmatig tegen te houden en valt de bodem volledig weg onder het gehele financiële systeem. De vraag is waar de grens zal liggen, als er bovenal een grens zal zijn. Aan de hand van historische data zal dit een zeer diepe depressie zijn, vergelijkbaar met de jaren ’30.
Eén van de manieren die werd gebruikt om deze groei mogelijk te maken zijn de gebruikte interestvoeten, deze daalden tot absolute dieptepunten na de laatste oliecrisis. De gevolgen hiervan zijn reeds bekend, namelijk een schuldenberg en een QE-programma als laatste redmiddel om de economie terug levend te maken. Al moet er eerlijkheidshalve wel aan toegevoegd worden dat deze in de jaren ’60 ook deze diepte stonden.

Een ander interessant gegeven is de toegenomen speculatie, en het kopen mbv “margin”. Deze verergerden voorgaande bubbels. Ook de crash in 1929 werd hiermee uitvergroot.

Via zogenaamde QE-programma’s werd de laatste financiële crisis “weggewerkt”. De FED gebruikt hiervoor bijna 4000 miljard USD in deze QE-programma’s, welke zich volop vertaalden in de aandelen koersen.

Waar superbeleggers zoals Warren Buffett reeds meermaals waarschuwden dat er geen enkele onderliggende waarde te vinden is voor dergelijk hoge waarderingen worden deze adviezen volop genegeerd. Onze volledige maatschappij is echter gebaseerd op deze bubbel, de vraag is dan waar deze zal eindigen wanneer deze correctie zich volledig zal voltrekken. Hoe pijnlijk dit ook klinkt, maar hoe sneller hoe beter om onze maatschappij te behoeden voor verder onheil.
Investeren in edelmetalen zoals goud lijkt dan ook geen slecht idee om een absolute zekerheid te verkrijgen voor het behoud van verworven bezittingen. Indien deze correctie daadwerkelijk zo hard wordt als men voorspelt is het ook het virtuele geld op rekeningen waardeloos. Enkel harde valuta zoals edelmetalen bieden dan een absolute houvast.
 
Bronnen
https://research.stlouisfed.org/
http://www.forbes.com/
http://www.iexprofs.nl/
 
 
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.