Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2492 dagen geleden
Nog nóóit heeft de goudprijs zo hoog gestaan als op donderdag 8 september. Op die dag is een ounce van het edele metaal bijna 2 000 USD waard – we hebben het bedrag naar boven afgerond. Tegenwoordig moet je al goed uitkijken als je koersen wil tegenkomen die boven 1 200 USD per ounce uitsteken.
 
Goldprice.org
 
Is dat dan een reden om goud links te laten liggen? Zeker niet! Meer nog, Financial Post geeft je zes redenen waarom de blinkende metaalstaven je terug blij kunnen maken:
1. ETF
De verkoop van ETF’s is volgens de website een van de grootste schuldigen voor de lage goudkoers. In de voorbije twee jaar zou er 935,5 ton van de hand zijn gedaan:”De verkoop van ETF is echter recent afgenomen.”
2. centrale banken
In Q3 hebben de voornaamste centrale banken voor meer dan 93 ton aan goud gekocht. Voor dit jaar is dat een totaal van 335 ton of een stijging van 3,40% tegenover heel 2013. Tweedehands goud daarentegen kent een kleine dip van 35% tegenover het gemiddelde voor de periode van 2009-2012 volgens Financial Post.
3. seizoenen
Een tijdje geleden hebben we geschreven over Diwali, het Indiase lichtfeest dat een directe invloed heeft op de vraag naar fysiek goud. Seizoensgebonden factoren gelden ook voor andere culturele evenementen zoals het Chinese Nieuwjaar. In het verleden is al gebleken dat op zo’n moment de goudkoers scherp kan stijgen. Voor India en China bedraagt de stijging respectievelijk 18 USD en 2 USD per ounce.
4. ECB
Ja hoor, daar is ie weer, de bekende/beruchte Europese Centrale Bank (ECB)! Niet zo lang geleden heeft bestuurslid Yves Mersch zijn collega’s nog opgeroepen om goud te kopen – in hun hoedanigheid van centrale bankiers, welteverstaan. Dat zou dan deel uitmaken van de uitermate royale activa-aankoopgekte. Als dat plan dan door zou gaan, kan de ECB effectief deel uitmaken van het proces van prijszetting van goud.
5. backwardation
Bij gebrek aan een vertaling die de term volledig dekt, blijven we het zo noemen. In ieder geval, de essentie is dat futures lager noteren dan de spotprijs van goud. Toch zijn er aanwijzingen dat de trend zich binnenkort kan omkeren. “Houders van goud zijn steeds meer risicoaversief geworden en in veel gevallen kan dat leiden naar prijsstijgingen”, schrijft Financial Post.
6. Rusland
Dit jaar alleen zou Rusland 150 ton aan goud hebben opgekocht. Dat is ongeveer dezelfde hoeveelheid als de voorbije twee jaren opgeteld! Volgens RBC Capital Markets probeert het land haar reserves te spreiden. Of, dat betekent zoveel als: profiteren van de lage goudkoers.
bron: Financial Post

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.