Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2338 dagen geleden
Terwijl de deviezen pijlsnel dalen in de Westerse wereld worden de goudvoorraden in enkele landen aan een zelfde tempo opgebouwd. In de eerste plaats door de Russische beer, maar er is nog één land dat hier een nog grotere rol in speelt, namelijk Kazachstan.
President Nursultan Nazarbayev, herverkozen met een twijfelachtige score van 97,7% van de stemmen is heer en meester in Kazachstan. De laatste jaren zet deze dan ook volop in op het blinkende edelmetaal. De energierijke en voormalige Sovjetrepubliek deel momenteel volop in de klappen door de sterk gedaalde olieprijzen en de zwakker wordende nationale munt, de Tenge. Ondanks deze tegenslagen blijft  Nazarbayev de goudvoorraden van het land uitbreiden, dit sinds een 30-tal maand. De oorlogskas van het land is daarmee reeds gestegen tot een totaal van 198 ton, bijna 27% van de totale staatskas.
Afgelopen maand werd er naar schatting 33 ton goud ingekocht door de centrale banken volgens schattingen van het IMF. Hiermee komen de wereldwijde reserves te staan op bijna 29000 ton, evenveel als in 2002.

Wat echter opmerkelijk is, is de omgekeerde relatie met de wereldwijde deviezenreserves. Deze krompen sterk met een 11 biljoen USD, bijna een half biljoen USD lager dan de zomer van 2014.

De enige maal waarmee deze data vergelijkbaar is in de moderne financiële geschiedenis is de financiële crisis in 2008. Het verschil is wel dat er toen volop sprake van crisis was waar de economie momenteel in stijgende lijn is. Het lijkt er dan ook sterk op dat de vele landen hun reserves verschuiven van USD naar goud.
Grote broer Rusland neemt hierin het voortouw en heeft reeds 1238 ton goud liggen in de kluizen, hiermee verder de afhankelijkheid afbouwend van de buitenlandse deviezen. Waar de Westerse landen zoals zo vaak achter de feiten aanlopen kiest Moskou eieren voor zijn geld.
Het grote voordeel aan goud is dat dit edelmetaal niet “geblokkeerd” kan geraken, waar dit met buitenlandse deviezen makkelijk kan gebeuren. Goud is een wereldwijde erkende munt, waardoor het een alternatief is voor de dominante dollar.

Naast het uitbreiden van de goudvoorraden werden de Amerikaanse staatsobligaties eveneens afgebouwd van 140 miljard USD naar 70 miljard USD. Andere voormalige Sovjetrepublieken zoals Wit-Rusland en Kazachstan volgen dit voorbeeld en hamsteren dan ook volop goud.
Momenteel komen deze verschuiven in deviezenreserves nog niet tot uiting op de internationale markten, waar de USD zelfs aan aandeel wint (vooral ten korte van de euro). De prijs van goud is slechts enkele procenten gewijzigd gedurende deze periode.
Wat echter wel lijkt te veranderen in de Chinese houding in de gehele verhaal. Indien de Chinezen de Russische bondgenoot volgen en hun goudreserves uitbreiden van 1% naar 5% zou dit al betekenen dat China circa 3700 ton extra goud zouden inkopen, dit volgens een analyse van Deutsche Bank. Deze stap lijkt er volop aan te komen doordat China genoeg onderpand in huis wil hebben om de yuan te ondersteunen als wereldwijde munt.
Dit zal waarschijnlijk eveneens ten koste gaan van het afbouwen van Amerikaans schuldpapier, dit met een volume van minimaal 100 miljard USD. Volgens onderzoeken van de Bloomberg Intelligence zijn de Chinezen hier reeds volop mee bezig. Om deze 3700 ton goud in te kopen zouden de Chinezen naar schatting 157 miljard USD nodig hebben.
Het lijkt dan ook een uitgemaakte zaak dat deze inkoop de goudprijzen zal doen stijgen. Een daling is eveneens risicoloos aangezien dit edelmetaal altijd de waarde blijft behouden. En indien de volgende crisis losbarst zal goud zoals steeds een toevluchtsoord blijken te zijn.
Bronnen:
http://welt.de
http://www.bloomberg.com
http://finance.google.com
http://www.db.com

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.