Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1332 dagen geleden
De Chinese overheid maakt via de talrijke staatsbedrijven tal van buitenlandse investeringen. Ook particuliere Chinese investeerders zijn steeds actiever op de buitenlandse markt waarbij één specifieke markt echter volop in de belangstelling staat, namelijk Australië.
Australië, een vroegere Britse kolonie is nu één van de meeste welvarende landen ter wereld. In tegenstelling tot andere Westerse landen is het ver gelegen van andere bondgenoten maar ligt het in de nabijheid van opkomende grootmachten zoals China. Ditzelfde China is volop actief in het investeren in andere landen waarbij de investeringen in de Australische landbouwsector vorig jaar alleen al 1 miljard USD bedroegen. Dit komende van 300 miljoen USD in 2016.
De Chinese interesse komt onder meer door de vruchtbare grond in Australië. Chinese producenten investeren op grote schaal om te kunnen voldoende aan de snel stijgende vraag door de groeiende middenklasse. Deze bevolkingsgroep wenst een gezond en gevarieerd voedingspatroon, een gegeven wat vroeger relatief onbekend was in China.
Door de komst van deze grote Chinese investeringen stijgen echter de prijzen voor de Australische burgers. Onder meer de prijzen van vastgoed in steden zijn sterk gestegen waardoor lokale burgers in de problemen komen. De Chinese overheid trachtte het afgelopen jaar echter om de uitstroom van kapitaal te verminderen wat voorlopig lijkt te lukken. Toch is het een onomkeerbaar feit dat het ooit teruggetrokken China nu een zelfde weg opgaat als andere Westerse landen.
Deze investeringen zijn ook van strategisch belang. Niet enkel kan China op deze manier technologiekennis verwerven maar ook het veilig stellen van de voedselketen en de energiebronnen is van het allergrootste belang. Alle aspecten in de keten worden verbeterd maar tot op heden kan China niet zonder bijkomende buitenlandse bronnen.
Op technologisch vlak maakte het land reeds een revolutie door waarbij het niet langer op achtervolgen aangewezen is maar ook zelf belangrijke verwezenlijkingen kan voorleggen. Op het gebied van ruimtevaart zal China, mede door de grote investeringen, bijvoorbeeld weldra het voortouw nemen.
De grote energiehonger is voor elke opkomende economie een strategisch probleem. China tracht dit te koppelen aan technologische innovatie waarbij het op middellange termijn hoopt om onafhankelijk te worden van buitenlandse partners. Dit op een milieuvriendelijke wijze om de huidige problemen (smog, gezondheidskosten) te minimaliseren. Enkel dan kan het technologisch verder evolueren tot een ware grootmacht.
De groeiende middenklasse is echter steeds veeleisender waardoor de huidige voedselproductie niet kan voldoen aan de vraag en de gevraagde variatie. Het investeren in andere voedselschuren zoals Australië is dan ook een logisch gevolg. Ook de Verenigde Staten zouden weliswaar een interessante markt kunnen vormen, echter dit wordt op grote schaal belemmerd waardoor China uitkijkt naar andere markten. Australië is dan ook een logisch gevolg om te voldoen aan deze vraag.
Bronnen:
http://www.cnbc.com
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.