Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1983 dagen geleden
De Chinese economie heeft al een geruime tijd de wind niet meer in de zeilen. Telkens opnieuw komen er cijfers naar buiten die te wensen overlaten met dalende grondstofprijzen en een slabakkende wereldeconomie als gevolg. Tot voor kort, want deze week kwam de Chinese overheid met ‘geruststellende’ cijfers naar buiten.
Het was bang afwachten op de bekendmaking van de Chinese macro-economische data. Marktkenners gingen uit van alweer teleurstellend nieuws maar blijkt nu dat de cijfers beter uitpakken dan verwacht. De inflatie, producenten- als de consumentenprijzen, laat tekenen van een bescheiden stabilisatie zien.
Inflatie
Voor maart strandde het inflatiecijfer op 2,3 procent op jaarbasis, in vergelijking met februari is de inflatie stabiel gebleven. Daarmee voldoet het niet aan de verwachtingen van economen, die hadden verwacht dat de inflatie in maart ging stijgen tot 2,4 procent.
Al enkele maanden is de inflatie aan het stijgen door de hogere voedselprijzen van fruit, groenten en varkensvlees. In oktober was er ‘slechts’ 1,3 procent inflatie, in januari steeg dit naar 1,8 procent, het is duidelijk dat de Chinese inflatie in een stijgende trend zit.
Het huidige inflatiecijfer komt dicht in de buurt van het vooropgestelde doel van de Chinese overheid. Ze mikken op een inflatie van 3 procent voor dit jaar, gezien de stijgende trend en de proactieve aanpak van de overheid, moet dit volgens marktkenners haalbaar zijn.
Producentenprijzen
Het Chinese bureau voor de statistiek publiceerde ook cijfers aangaande de producenten- en consumentenprijzen. De producentenprijzen daalden opnieuw maar de daling is wel minder hard dan in de voorgaande maanden.
Het cijfer verslaat de verwachtingen van economen, zij gingen uit van een daling van 4,6 procent maar in de werkelijkheid bedroeg het ‘slechts’ 4,3 procent.
De producentenprijzen doen het daarmee behoorlijk beter dan in februari, toen was er een daling te zien van 4,9 procent. Toch is de algemene trend negatief, China kampt al vier jaar lang met dalende producentenprijzen.
De cijfers worden alleszins positief onthaald op de financiële markten, zo goed als alle indexen noteren groen. Beleggers reageren opgelucht omdat er eens ‘meevallend’ nieuws voortvloeit uit China.
Bronnen: Beursduivel, FD
Foto: Kurious – Pixabay
Het bericht Chinese cijfers vallen mee, groene golf op financiële markten verscheen eerst op Beurs.com.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.