Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2337 dagen geleden
In de eerste twee maanden van dit jaar brak Rusland haar maandenlange traditie van het vergroten van haar goudreserves. Sterker nog volgens gegevens van het World Gold Council (WGC) verkocht zij iets minder dan een half ton goud in januari. Maar in vergelijking met haar aankopen van maart van dit jaar – waarbij zij wederom 30.5 ton bijkocht – valt dat in het niets. Haar goudreserves hebben op het moment volgens het IMF een piek bereikt van 1238.3 ton. Een verdrievoudiging in 10 jaar tijd.
Rusland lijkt in haar goudaankopen een bepaald patroon te volgen. Ook in januari 2014 verkocht zij dezelfde hoeveelheid goud (0.5 ton) terwijl zij in de daaropvolgende maanden weer volop aankocht. Nog niet eerder waren de aankopen zo groot als in 2014. 173 ton – dat is meer dan het dubbele van de 77,4 ton in 2013 – en meer dan de jaren daarvoor.
Volgens cijfers van het WGC heeft Rusland de op vier na grootste goudreserves. Dit staat gelijk aan 13% van zijn totale reserves. Goud prijzen zijn sinds januari in dollars met ongeveer 7% gedaald. Het edelmetaal koerst rond de $1200,-. De dollar doet het vooralsnog beter dan het edelmetaal en veel beter dan valuta’s wereldwijd.
Maar niet alleen de dollar presteerde tot op heden boven verwachting. De roebel steeg sinds januari 2015 ten opzichte van de dollar zo’n 27%! Een ongekend krachtige beweging opwaarts, zeker vergeleken met de gemiddelde devaluatie van valuta’s aan 23% ten opzichte van de dollar. Dit zou wel eens de reden kunnen zijn geweest voor Rusland om wederom extra goud aan te kopen.
Naast het in toenemende mate zich bezighouden met de goudreserves bereidt de Russische centrale bank zich ook voor om haar belangrijkste rentetarief te verlagen tot 12%, nadat het in december gedwongen werd haar tarief te verhogen tot 17% wegens verschillende factoren. De roebel-crisis, de ineenstorting van de olieprijzen en de zware economische sancties opgelegd door de VS en Europa.
De belangrijkste ontwikkeling is dat Rusland bezig is met een de-dollarisatie van haar reserves. Daar begon zij al mee voordat westerse sancties opgelegd werden en wellicht was dat de reden waarom Rusland als grote boeman aangewezen werd.
Sindsdien zet die trend zich voort. Rusland gaat all-in tegen de dollar door haar dollar reserves massaal van de hand te doen en daarvoor in de plaats goud te kopen. Tegelijkertijd speelt zij samen met China, Iran, en Kazakstan een actieve rol om andere landen te bewegen hetzelfde te doen.
Gezien het succes van de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) – waarbij de VS zichzelf als enige buitensluit – niet onverdienstelijk.
Dit is een directe financiële aanval op de VS die haar gelijke niet kent.
Bronnen: Casey Research, The Telegraph

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.