Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1998 dagen geleden
Met olieprijzen onder de 40 dollar per vat is het alle hens aan dek bij OPEC, en de Saoedi’s in het bijzonder.
De buitenlandse valuta verdampen, de regering boekt een begrotingstekort van 15% en de bevolking pot haar riante staatsuitkeringen op. Dat betekent dat een reconversie van de Saoedische economie, om zo minder afhankelijk te zijn van schommelingen in de olieprijs, nog niet voor morgen is.
De Saoedische bevolking kijkt voorlopig de kat uit de boom. Dat is niet onlogisch: de bevolking leeft al decennialang op riante dividenden die elk gezin jaarlijks van staatsoliebedrijf Aramco ontvangt en heeft dus geen enkele prikkel om effectief bij te dragen aan de economie.
Kennen we die houding niet ergens van?
In plaats van te anticiperen om een totaal faillissement van geldkoe Aramco en zélf een bedrijfje op te starten of ergens aan het werk te gaan, pot men de uitkeringen liever op.
Riyad had nochtans gehoopt dat Saoedi’s vanzelf aan het werk zouden gaan. In het Westen weten we al langer dat het onbegonnen werk is om Arabieren aan het werk te krijgen.
De Saoedische regering zal nu een “fonds” van 2 biljoen (!) dollar op het getouw zetten om de economie te diversifiëren.
Opmerkelijk: een deel van het fonds zal worden gefinancierd met de verkoop van aandelen van staatsoliebedrijf Aramco. Dat wil zeggen dat buitenlandse investeerders op een AV inzage in de boekhouding en een audit zouden kunnen eisen. Dat zou een ramp betekenen voor het bedrijf en het salafisme.
De mislukking van het fonds staat echter in de sterren geschreven: een overheid kan een economische reconversie niet plannen. Sterker nog: de Saoedi’s moeten een reële non-commodity based economie zelfs helemaal uitvinden.
Zelfs de sovjets hadden een proto-kapitalistische industrie geërfd van de tsaar waarop de industrialisering van de Sovjet-Unie kon worden gebouwd.
Die luxe hebben de Saoedi’s niet.
En hoe leer je twee, drie generaties luxe-doppers hoe ze moeten werken, laat staan een bedrijf leiden?
Saoedi-Arabië zit dus met een groot probleem van human capital: haar bevolking kan niks en is voor alles aangewezen op Zuidoost-Aziatische huisslaven.
Het is dus niet ondenkbaar – en misschien zelfs wenselijk – dat de honderdduizenden Nepalezen en Vietnamezen die momenteel in de de facto slavernij zitten, morgen de nieuwe ondernemers van het Arabische schiereiland zullen worden.
Dat zou een goede zaak zijn in de strijd tegen het islamisme, en zou de islam tot haar natuurlijke proporties als superstitie van ongeletterde woestijnnomaden herleiden.
Dat scenario lijkt echter niet meteen haalbaar. Saoedi-Arabië en de golfstaten zullen eerder hun “natural entrepreneurs” uit Azië deporteren of uitmoorden (zoals de Profeet meermaals voorgedaan heeft), dan dat ze hun land aan hen zullen uitleveren.
Bovendien grijpt OPEC de laatste strohalm om de prijs op te krikken: op 17 april komen OPEC en Rusland samen in Doha om productiebevriezingen te bespreken.
Al laat Saoedi-Arabië meteen weten dat wanneer er geen afbouw van de oliereserves komt, zij geen moment zullen aarzelen om de productiecapaciteit op te drijven.
Dat laatste is alvast goed nieuws voor de Europese consument en slecht nieuws voor de penningmeesters van het islamisme.
Laat de 10 dollar per vat maar komen!
Bron: DNW, Sputnik
Foto: Khalid Albaih
Het bericht De wanhoop nabij: Saoedi-Arabië gooit de allerlaatste troeven op tafel verscheen eerst op Beurs.com.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.