Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1933 dagen geleden
Het nieuws welke de financiële pers deze week bracht ging onder meer over de uitgestelde renteverhoging van de FED, de terug aanzwellende economie, groeiende economische vooruitzichten en een steeds maar klimmende beurs. De situatie op de beurs is echter een stuk grimmiger als de trends op langere termijn geanalyseerd worden.
Als men vraagt aan een persoon wat economie betekent zal deze vermoedelijk een antwoord geven in de trend van “wet van vraag en aan bod”, “beloningen” of een geavanceerde vorm van ruilhandel. Allemaal correcte zaken maar wat slechts enkelen zullen antwoorden is het begrip “emotie”.
Beursgrafieken zien er over het algemeen zeer wiskundig en complex uit voor leken met allerlei strakke algoritmes die de vraag en het aanbod in evenwicht proberen houden. Wat echter een zeer belangrijke factor in het hele economische gebeuren is, is de emotie van de gewone burger die in de praktijk altijd te laat is. Bij een stijgende beurs komt de goede huisvader als laatste toe wanneer er nog amper winst te nemen is. Bij de volgende beursdaling vertrekt hij te laat waardoor de winst meestal omgezet is in verlies. Na enkele jaren probeert deze brave huisvader het opnieuw met dezelfde gekende gevolgen.
Dit komt mede door de emotie die hierin meespeelt waardoor het stijgende aantal positieve nieuwsberichten nieuwe beleggers aantrekt. Wat velen vergeten is echter dat de beurstrends enkele jaren voorlopen op de realiteit en nu op een hoogtepunt noteren. Die hoogtepunt zal helaas niet meer gevolgd worden door een permanente stijging, noch door een status-quo. De enige mogelijke optie is een (zeer) scherpe daling de komende jaren, een daling die mogelijks sneller dan verwacht kan starten.
Om dit alles te staven met correcte data hieronder enkele grafieken, zowel op korte als op lange termijn. Dit grafieken tonen duidelijke historische trends aan welke niet te negeren vallen.

In deze eerste grafiek is de S&P 500 Index zichtbaar, gaande van 27 maart 2013 tot 8 juni 2016. Dit is diverse jaren na de wereldwijde financiële crisis. Enkele opvallende zaken hierin is de stijgende trend tot maart 2015 welke kort wordt onderbroken door een tijdelijke dip in september 2014. Na het hoogtepunt in maart 2015 is er echter een duidelijke stabilisatie merkbaar gevolgd door diverse break-out’s naar beneden vanaf september 2015.
Indien we het huidige hoogtepunt van juni 2016 vergelijken met de aanwezig trend dan is het duidelijk dat er statistisch quasi zeker een nieuw dieptepunt komt tot zeker 1850-1900ptn. Dit mogelijks gevolgd door een nieuwe stijging. Dit op zich kan mits een kleine speculatie al een hoge winst opleveren door het short gaan op deze index.
Tot hier de korte termijn. Bekijken we de situatie op een lange termijn met historische data waarin de financiële crisissen van de voorbije decennia opgenomen zijn dan wordt de zaak plots een heel pak grimmiger.

Deze data, vertrekkende van 1993-heden toont duidelijk een bijkomende tendens aan. Sindsdien is de waarde van de wereldwijde beurzen enorm gestegen (Voorafgaande data werd niet opgenomen om de trend visueel overzichtelijk te houden. Dit komt onder meer door de sterk gestegen toegankelijkheid voor particuliere beleggers, hefboomfondsen, etc.)
In deze grafiek zijn duidelijk de algemeen gekende economische cycli waarneembaar die zich spreiden over meerdere jaren. Dit uiteraard gepaard met tijdelijke ups en downs maar toch samen te vatten in algemene cycli. Een eerste merkbaar dieptepunt zijn de jaren 2002-2003, een volgende dieptepunt is de financiële crisis in 2008. Wat herin opvalt is de sterke stijging na 2008 vergeleken met de vorige stijging. Deze was veel beperkter en realistischer.
Dit komt onder meer door de toen beperkte inspanningen van de overheden welke geen extreme maatregelen namen zoals het onbeperkt verstrekken van geld, een extreem lage rente, een enorme monetaire versoepeling, etc… Dit alles is echter wel gebeurd na de vorige financiële crisis in 2008 wat zich duidelijk aftekent in de periode tot 2016.
Indien we deze grafiek in de toekomst zouden voorspellen dan komen er echter enkele gitzwarte bedenkingen naar boven. Of liever gezegd, opportuniteiten indien er correct wordt gereageerd. Het is duidelijk dat er zich momenteel een kleine stabilisatie aftekent op een historisch hoog niveau. Deze stabilisatie is reeds onderhevig aan “kleine” neerwaartse bewegingen zoals in de eerste grafiek te zien. Indien de lange termijn verwachtingen worden vergeleken met het verleden is er dan ook geen andere conclusie te trekken dan dat dit het begin is van een nieuwe neerwaartse trend. Deze zal zich uiteraard spreiden over meerdere jaren maar zal minimaal een verlies inhouden van 40%, een 800ptn. Indien de volgende crisis echter gecumuleerd wordt met de vorige welke kunstmatig werd opgelost dan kan dit snel resulteren in een daling van bijna 1200ptn.
Een actieve belegger moet ook respect hebben voor trends op lange termijn, iets wat vaak achterwege gelaten wordt. Hierbij is duidelijk dat we vlak voor het begin van een nieuwe wereldwijde financiële crisis staan. Ook hier valt echter geld aan te verdienen door het shorten van indexen. Dit in combinatie met hefbomen toont aan dat er een unieke kans aankomt welke zich slechts elke zoveel jaar voordoet. Let hierbij wel op dat er mogelijks nog korte opwaartse bewegingen zijn welke moeten opgevangen kunnen worden indien er met hefbomen gewerkt wordt.
Bronnen:
http://finance.google.com
http://www.bloomberg.com
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.