Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2208 dagen geleden
Tegenwoordig worden pharma-aandelen beschouwd als hét aandelenpakket van de goede huisvader. Gezien de biotech markt propvol kapitaal zit, is het bubbelalarm natuurlijk niet veraf.
Zo halen kersverse pharma-bedrijven die nog nooit enig medicijn geproduceerd hebben in een handomdraai miljoenen op in de markten, en zorgt een plots massaverval van medische patenten voor paniek bij de gevestigde waarden. Men is wanhopig op zoek naar nieuwe ideeën. Misschien iets te wanhopig.
Voorlopig zijn de investeerders gerust in dat de piekende R&D-kosten zichzelf “uiteindelijk” wel zullen terugbetalen. “Patience” zou Yellen dat noemen. Het is nog maar de vraag of de investeerders zich niet in slaap laten sussen, om dan in een nachtmerrie te ontwaken.
Ook de overnamestress op de pharma-markten suggereert dat er paniek op de markt is en de grote spelers snel en grondig mekaars assets willen doorlichten. Marc Coucke voelde de bui al hangen en is vast heel tevreden dat hij Omega Pharma op tijd van de hand deed.
Kortom: als men op termijn stabiele yields wil halen uit een investering pharma-clusters moeten we kijken naar markten waar institutionele veranderingen de prijzen kunnen doen stijgen of waar grote meerwaarden te rapen vallen.
In dat opzicht biedt de Russische markt misschien hoop. Rusland heeft namelijk beslist om de strikte cap op haar 608 “vitale en essentiële medicijnen” te versoepelen. Die versoepeling komt er na hevig lobbywerk van de Russische pharma-industrie, wiens prijzen niet mochten fluctueren met de inflatie van het voorbije jaar.
Men verwacht dat de prijzen op korte termijn tot 16% kunnen stijgen. Dat lijkt veel, maar dat moet tegen het licht gehouden worden van een kostenstijging van ruim 25% in de sector n.a.v. de inflatie.
De lijst van vitale en essentiële medicijnen zijn goed voor 35% van de Russische pharma-markt. Dat er meer marktwerking in de Russische farma-industrie wordt geïnjecteerd zal aanvankelijk leiden tot verhoogde prijzen, en op middellange termijn tot meer en betere concurrentie.
Let wel: het prijsplafond wordt versoepeld. De prijzen worden niet losgelaten. In één adem geeft de regering aan de lokale overheden de opdracht om de prijscontroles te verscherpen.
Tegenover de krimp van reële lonen met ruim 13% moet geplaatst worden dat Rusland veroudert, en er dus kan gespeculeerd worden op een grotere vraag naar medicijnen in de nabije toekomst.
Men moet dan wel correct kunnen inschatten dat de modale Rus niet naar de vodka of het kruisbeeld grijpt (of erger) om zijn kwaaltje van de dag te verhelpen, maar naar een goedgevuld medicijnenkastje.

Bron: The Moscow Times

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.