Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2475 dagen geleden
Aan de crash van de olieprijzen komt maar geen einde. Enkele maanden geleden maakte nog niemand zich zorgen over deze markt. Nu lijkt het erop dat de oliecrash een zwarte zwaan zou kunnen zijn die veel grotere gevolgen heeft voor de wereldeconomie dan eerst ingeschat. Welke andere markten lopen een risico op besmetting?
Olieproducenten proberen in de kosten te snoeien en schrappen allemaal investeringsprojecten. Maar zal dat hen kunnen redden? De voorbije jaren hebben ze allemaal massa’s geld geleend om hun aanbod op te drijven. De obligaties die ze uitgaven werden dikwijls in goeie tijden al tot de risicovolle “junk bonds” gerekend. Maar nu leren investeerders de echte betekenis van het woord “junk” kennen.
Door de politiek van goedkoop geld van de Fed konden zelfs conservatieve beleggers niet weerstaan aan de obligaties die een hoger rendement opleverden. Sommige mensen die geïnvesteerd hebben in obligatiefondsen weten zelfs helemaal niet dat hun geld in deze risicovolle instrumenten zit. Fondsmanagers hebben in hun zoektocht naar betere rendementen over de jaren alsmaar meer risico’s genomen.
Zo is deze markt van junk bonds uitgegroeid tot 1,3 biljoen dollar. 15,7% daarvan bestaat uit obligaties van bedrijven in de energiesector. JPMorgan waarschuwde onlangs dat 40% van deze obligaties niet zullen terugbetaald worden als de olieprijs op dit niveau blijft. Dat zou een verlies betekenen van 82 miljard dollar.
Als het daar bij blijft! Want wanneer investeerders eraan herinnerd worden dat er zoiets bestaat als risico, zal men ook de rest van die $1,3 biljoen niet zo graag meer in portefeuille houden. Op die manier raakt dan de hele junk bond markt besmet.
Voor je het weet gaan er dan weer enkele banken failliet, worden de andere wantrouwig tegenover elkaar en krijgen we een herhaling van 2008.
Oliebedrijven hebben erg nauwe banden met Wall Street. Gedurende jaren hebben financiële instellingen vette tarieven aangerekend om hen te helpen bij IPO’s, fusies, het verkopen van obligaties, etc. De stroom aan gemakkelijk verdiend geld droogt nu op en de vraag is wanneer de gevolgen zichtbaar worden.
De Susquehanna Financial Group ruikt al onraad: zij hebben woensdag Goldman Sachs een downgrade gegeven. Ze refereerden specifiek naar de toestand in de oliemarkt en de impact op obligaties, leningen en andere financiële instrumenten. Allemaal dingen waar Goldman Sachs zoveel geld mee verdiende.
Zet je schrap voor als deze bui in de oliemarkt uitgroeit tot een heuse financiële storm!
Bron: Daily Reckoning

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.