Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2215 dagen geleden
Waar we in België bekend zijn om de chocolade ontdekt een ander deel van de wereld nog maar net de heerlijke smaak van die goedje. Hierdoor overstijgt de vraag naar cacao het aanbod, de vraag is echter wie hierbij het geld binnenhaalt.
De vraag naar chocolade en de grondstof cacao blijft de afgelopen tijd maar stijgen. Mede door de stijgende middenklasse in landen als China komen meer en meer mensen in contact met luxegoederen zoals chocolade.  Aangezien de productie afhankelijk is van de verbouwde grondstof welke niet plots kan verdubbelen is een sterke prijsstijging het gevolg hiervan.
Niet enkel gebruikers maar ook speculanten hebben de cacao-markt ontdekt de afgelopen jaren. Waar in juli voor een ton cacao ongeveer 3325 USD betaald werd was dit reeds een verdubbeling vergeleken met enkel jaren geleden. In 2006 was de prijs nog slechts 1500 USD welke in minder dan 10 jaar een verdubbeling betekent. Daarbovenop wordt er de komende jaren een verdere stijging verwacht welke deze grondstof dan ook interessant maakt voor speculanten.

 
Voor China en India voorspeelt de ICCO (de internationale cacao-organisatie) een jaarlijkse groei van ongeveer 8%. Om aan deze groei te voldoen zou de productie moeten groeien met ongeveer 600.000 ton per jaar. Voor de grootste producenten Ivoorkust en Ghana zijn is dit echter een onmogelijke opdracht. Zowel de politieke situatie, de infrastructuur en de kleinschaligheid van de landbouw in deze landen maken dit onmogelijk.
Het beperkte aanbod en de hoge prijzen lokken dan ook volop speculanten. Waar er in tarwe ongeveer 600 miljoen ton per jaar gehandeld wordt is dit voor cacao slechts 4 miljoen ton, een beperkte markt met andere woorden.
Het pijnlijke aan de gehele situatie is helaas dat de winst volledig verdwijnt in de zakken van de tussenhandelaren. Waar de prijs per ton blijft stijgen voor de eindgebruiker krijgen boeren in Ghana een vastgelegde prijs per ton, namelijk 1500 USD/ton. Met zijn 5,5 miljoen werkkrachten in de cacao-industrie is dit nochtans geen onbelangrijke tak. Mochten de prijsstijgingen volledig doorkomen naar deze werkkrachten zouden de 2,2 miljoen kinderen in deze industrie een betere leven kunnen krijgen.
Gegarandeerde prijsstijging
Door de lage lonen verlaten vele cacaoboeren de sector aangezien het meer opbrengt om te verhuizen naar de steden of op rubberplantages te werken. Hierdoor daalt de oogst in plaats van de gehoopte stijging waardoor de prijzen nog meer de hoogte worden ingeblazen.
Bij een verhoging van de lonen zal de prijs van de cacao ook stijgen welke niet anders dan doorgerekend zullen worden aangezien alle tussenschakels ook hun percentage winst zullen blijven nemen.
Waar de oogst momenteel niet kan vergroot worden kan deze bij een eventuele ramp wel nog sterker krimpen. Indien dit dan ook gebeurd, zal de prijsstijging nog meer zijn dan verwacht.
Algemeen gesteld kan er dus wel vanuit gegaan worden dat een investering in cacao zijn geld waard is. V
Bronnen:
http://zeit.de
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.