Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2711 dagen geleden
De goudrepatriëringen escaleren. Oostenrijk is het volgende Europees land dat overweegt om zijn goud te repatriëren. Het overgrote deel van zijn goud bevindt zich in Engeland. Duitsland, Nederland en de overweging van België om zijn goud naar huis te halen gingen Oostenrijk al voor.
225 ton of 80% van zijn goud bevindt zich bij de Bank of England. Alles op één en dezelfde plaats in het buitenland is voor de Oostenrijkse Nationale Bank (OeNB) te veel.
De centrale banken, al dan niet onder impuls van de overheden, zetten de goudrepatriëringen verder in beweging. De druk op de landen neemt toe van wie het echte fysische goud in zijn bezit heeft. Ze worden ongerust, het wantrouwen neemt toe. Deze markt is duidelijk in beweging. Er zijn verschillende signalen die wijzen dat er wat op til is in de goudmarkt.
Koos Jansen maakte onlangs bekend dat er verschil gemaakt zal worden in rapportage door de centrale banken in allocated en non-allocated goud.
Er worden ook limieten ingesteld op de handel van goud en zilver. Strengere regels zullen vanaf 22 december op de NYMEX/COMEX beurs worden gehanteerd. De handel in goud en zilver zal 5 minuten worden stilgelegd bij een overschrijding van deze limieten. Dit maakte de CME groep onlangs bekend. Alles wijst erop dat de verwachting is dat de volatiliteit zal toenemen.
Willem Buiter van Citigroup mag dan wel zeggen dat goud in een 6000 jarige bubbel leeft en nog 6000 jaar kan duren. De centrale banken doen nu toch alle moeite om het te repatriëren. Goud is de veilige haven.
Vooral de meest noordelijke Europese landen zijn bezig met goudrepatriëringen. Ze staan bekend om de meer sterkere economieën in de Eurogroep. Het scenario van een euro op twee snelheden past in dit plaatje. Enerzijds de zuidelijke en een noordelijke euro die de goudstandaard zou kunnen toepassen.
Het zou een voordeel zijn voor de zuidelijke landen zo kunnen deze een beleid voeren die past bij hun economie. Vooral de zuidelijke landen hebben in het verleden meermaals devaluaties met succes toegepast om hun economieën uit het slop te trekken. Tot nu toe is dit in de Eurogroep onmogelijk. Duitsland is sterk gekant tegen elke vorm van monetaire versoepeling.
Goudrepatrieringen zijn nu aan het toenemen. Oostenrijk is de laatste die hier nu bij aansluit. Goud wordt terug een veilige haven en is zoals de kanarie in de koolmijn. Wijst dit op een toename in het wantrouwen van elkaar of is het de euro zelf die het vertrouwen aan het verliezen is? Een ding is zeker.
Een echte veilige haven is thuis! 
Bron: Zerohedge derStandard.at

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.