Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2418 dagen geleden
Als de Grieken niet oppassen, is hun land hetzelfde lot beschoren als de Argentijnse. Dat staat te lezen op Project Syndicate.
Het opiniestuk laat niet veel aan de verbeelding over:”In de tijd hebben de het beleid ‘economische en politieke waanzin’ genoemd… Elke besparingsronde heeft de recessie uitgediept, de sociale spanningen verhoogd en het vertrouwen ondermijnd. (…) Het is tijd dat het stopt.”
Dat is de conclusie die de website heeft getrokken… En, als dat bekend in de oren klinkt, gaan we je zeker niet tegenspreken. De tekst dateert van 2001 toen Argentinië op de rand van de afgrond stond – en vervolgens met een indrukwekkende aanloop daarin sprong.
“De economische crisis was reëel maar had al een bodem gevonden. In de maanden daarna begon de economie te groeien met een ongelooflijke 8% in de daaropvolgende vijf jaren”, schrijft Project Syndicate,”economen mogen dan een les hebben geleerd maar politici lijken gedoemd te zijn om het verleden te herhalen.”
Daarmee doelt de website op het IMF en Europa die Griekenland een programma hebben opgelegd waarvan ze weten dat de bevolking niet in staat is om dat vol te houden:”(…) noch is dat in het belang van [hun] land.”
Dus, in wiens belang heeft de Trojka dan wel gehandeld? Zeker niet in dat van zichzelf want ondertussen staan er honderden miljarden op het spel. Het heeft er alle schijn van dat iedereen in die wazige tijd niet immuun was voor de paniek die er heerste – de Grexit, stel je voor!
Nu de Griekse overheid is opgestaan tegen het doemdenken, is de paniek in Europa alleen nog groter geworden: zowel Merkel als haar minister van Financiën Wolfgang Schäuble en haar stroman Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) willen Griekenland straffen voor de openlijke insubordinatie.
Bovendien stellen zowel Tsipras als Varoufakis de onzinnigheid van Griekenland met nog meer leningen op te zadelen aan de kaak – hoe durven ze!
Daarom wil Project Syndicate ons twee lessen leren:”Als de economische wetenschap aan je kant staat, moet je de politici negeren die een ramp voorspellen. (…) De tweede les van de Argentijnse crisis is dat een korte periode van politieke weerspannigheid een kleine kost is, vergeleken met de lange periode waarin een dwaas [en] onjuist beleid wordt gevolgd.”
De derde les moet de Griekse overheid zelf nog leren: dat het kapot bureaucratisch systeem overboord moet worden gegooid om herstel überhaupt mogelijk te maken.
bron: Project Syndicate

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.