Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2228 dagen geleden
Het nieuwe elektriciteitssysteem dat op Bonaire is geïntroduceerd heeft geleid tot een meer betrouwbare elektriciteitsvoorziening, meer werkgelegenheid, minder afhankelijkheid van olie en een vermindering van de elektriciteitsrekening. Bewoners betalen momenteel $0,22 / kWh voor elektriciteit terwijl de prijzen 7 jaar geleden nog zo’n $0,50 / kWh waren.
Op het vlak van duurzame energie is Nederlands bijzondere gemeente Bonaire een absoluut schoolvoorbeeld. De wind turbines op het eiland produceren 40 tot 45% van de totale jaarbehoefte. Wanneer er niet genoeg windenergie voor handen is nemen diesel generatoren het over. Deze draaien op zowel traditionele- als biodiesel. Met behulp van algen die gekweekt worden op Bonaire’s zoutvlaktes is het de bedoeling om biobrandstof te maken die gebruikt kan worden in de bestaande generatoren om zo tot een duurzame energie score te komen van 100%. Voor de Caraïben een unicum.
IJsland krijgt zijn elektriciteit nu al voor 100% uit hernieuwbare energiebronnen, ongeveer 85% van alle energie wordt geproduceerd door aardwarmte en waterkracht. Ook Zweden, Bulgarije en Estland mogen zichzelf op de borst kloppen, zij hebben hun doelstellingen voor hernieuwbare energie voor het 2020 akkoord nu al behaald. Tegen 2050 wilt ook Denemarken volledig onafhankelijk van fossiele brandstoffen zijn. Het verkrijgt nu al 40% van zijn energie via windkracht.
Huidige uitblinker in duurzame energie is Costa Rica. Zij is in haar energievoorziening al bijna 3 maanden onafhankelijk van fossiele brandstoffen. Dankzij flinke regenbuien genereren Costa Rica’s waterkrachtcentrales bijna genoeg elektriciteit om het hele land te voorzien. Met behulp van geothermische- , zonne-en windenergie is zij op het moment in staat om volledig onafhankelijk van steenkool en aardolie haar lichten aan te houden.
Moet gezegd, Costa Rica telt minder dan 5 miljoen inwoners en haar industrie kost relatief weinig energie. Daarnaast spreken ook haar topografische kenmerken in haar voordeel met de vele vulkanen en zonne-uren. Toch blijft het een knappe prestatie om fossiele brandstoffen volledig te schuwen.
Het probleem blijft dat fossiele brandstoffen nodig zijn als back-up.
Denemarken heeft bijvoorbeeld niet de geologische of geothermische voordelen die een Costa Rica heeft. Er blijven zich ook momenten voordoen waarbij niet genoeg zon of wind voor handen is. Probleem in Denemarken is dat met de opkomst van duurzame energie veel conventionele energiecentrales besloten hebben de deuren te sluiten.
In Costa Rica heeft men eenzelfde probleem wanneer een serieuze droogte het land teistert. Zij is immers op dit moment voor een groot deel afhankelijk van elektriciteitsopwekking via waterkracht. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom de regering een geothermisch project van $958 miljoen goedkeurde. Grotendeels gefinancierd door Japan en de Europese Investeringsbank heeft Costa Rica nog een andere weg gevonden om haar drang naar onafhankelijkheid in energie te bekostigen. Het land kent sinds 1948 geen defensie meer en dat scheelt miljarden.
Afhankelijk van specifieke kenmerken van een land lijkt duurzame energie een mondiale slag te slaan. Gezien de volatiliteit in olie een goede ontwikkeling die voor de nodige risicospreiding en onafhankelijkheid kan zorgen. De nieuwe veelbesproken Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) zal wellicht ook in alternatieve energiebronnen een interessante markt vinden.
Bronnen: Contourglobal, Sciencealert, Ecowatch, QZ, China.org.cn

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.