Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2428 dagen geleden
Radiopresentator Mark Mardell van BBC ziet de overwinnig van Syriza als het begin van een schokgolf die de rest van (Zuid-)Europa in z’n greep zal hebben. Dat zegt hij op de website van de Britse openbare omroep. Zo meent hij dat de verkiezingsnederlaag van de klassieke regeringspartijen in Griekenland wel eens meer momentum zou kunnen geven aan de Spaanse begrotingskritische linkse fractie Podemos.
Volgens Mardell is Podemos de grootste partij in ledenaantal wat ook niet echt mag verbazen, gezien het nauwe verleden met de indignados die Spanje onveilig hebben gemaakt in 2011 en 2012. Daarenboven staat ze ook aan de leiding in de peilingen. Als leider Pablo Iglesias de vaart erin kan houden, is hij net als zijn Griekse collega Tsipras vrijwel zeker van de overwinning in de verkiezingen eind december.
Bovendien zijn er meerdere parallellen tussen Spanje en Griekenland te trekken. In beide landen is de bevolking de besparingsmaatregelen van de huidige/vorige regering meer dan beu. Op het Iberisch schiereiland bestaan de werkloosheidsgraden dan ook uit meerdere cijfers:
Trading Economics
In Spanje en Portugal ook nog eens respectievelijk 53,5% en 34,5% geen werk. De populariteit van Podemos valt op die manier te verklaren: net zoals Syriza wil de partij komaf maken met de strenge regels van Europa die zij als te strikt beschouwt.
Trouwens, niet alleen in Griekenland en Spanje slaat de stijl van Alexis Tsipras aan. Zelfs in het Verenigd Koninkrijk treden er steeds meer copycats op de voorgrond, zoals de Britse oppositieleide Ed Miliband. “[Hij] wil duidelijk niet worden geassocieerd met Syriza (…) maar er gaan steeds meer stemmen op om Tsipras na te doen”, zegt Mardell.
Hoe dan ook,  volgens de BBC-presentator legt de verspreiding een pijnlijke zwakte bloot: sinds het ontstaan van het europroject is iedereen uitgegaan van een eenheid, een unie, die de belangen van de leden zou kunnen verdedigen.
Maar, niemand heeft stilgestaan bij de individuele noden. En, dat is nu duidelijk geworden over de verschillende standpunten tussen de relatief eurokritische houding van Syriza en Podemos en de besparingsdogma van Merkel die koste wat kost haar Duits fiscaal model wil opleggen aan de getroffen eurostaten.
“Een gedeelde munt mag dan wel zinvol zijn voor landen zoals Franrijk en Duitsland”, schrijft Mardell,”maar dat is niet het geval geweest voor Griekenland.”
Dan mag het land weliswaar de monetaire ambities nooit hebben waargemaakt maar daarmee gaan de andere eurolanden niet vrijuit. De Griekse bureaucratie staat/stond immers bekend om de weligtierende corruptie. Dat wist iedereen al lang van tevoren.
Maar, niemand heeft het toen de moeite waard gevonden om de boeken van de Griekse overheid op de vingers te tikken of zelfs maar de boeken grondig na te kijken. Dan zou het lidmaatschap van insolvabele landen tot de Europese Monetaire Unie worden uitgesteld om eerst fiscale en economische hervormingen toe te laten.
Was dat gebeurd dan zouden we nooit hebben gehoord van de Griekse crisis of Syriza die de Europese/Duitse maatregelen als een onverdiende straf vertaalt naar haar kiezers. En nu, omdat de eurozone nooit heeft gehamerd op structurele consequentie heeft ze de Grieks-Europese tragedie die zich in de EU wild om zich heen grijpt, alleen maar aan zichzelf te danken.
bron: BBC

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.