Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2018 dagen geleden
Het is al China dat de klok slaat op de financiële markten tegenwoordig. Na enkele macrocijfers die negatief uitdraaiden ontstond de vrees dat er een te positief beeld van China in de aandelenkoersen verwerkt zat. De groei zou wel eens veel lager kunnen zijn dan eerder gedacht. Vooral de export en de industrie vertragen. Het land heeft minder grondstoffen nodig waardoor dan weer de mijnbouwbedrijven wereldwijd pluimen laten.
Op Bloomberg verschenen de laatste dagen heel wat interessante video’s over de Chinese situatie. Gaande van de ‘pessimist’ Faber tot voorspellingen rond een nieuw op te stellen vijfjarenplan. Ik post ze op mijn Facebookpagina. Daarop kan u telkens ook het laatste nieuws volgen door even op de like button te klikken.
Begin 2015 was er nog geen vuiltje aan de lucht. De Chinese beurzen kenden een ware rally en tegen juni stonden ze 60% hoger. Daarna ging het ineens de andere kant op. De bubbel barste in juni. In een maand tijd verloor Shanghai 30% aan waarde. Daarna ging het nog verder bergaf met enkele extreem slechte dagen zoals 24 augustus, ‘Black Monday’.
Kleine beleggers investeerden maandenlang volop in de Chinese beurs om meer uit hun spaargeld te halen. Er werd ook meer en meer met geleend geld belegd. Een overdreven groeiverwachting van zowel de hele economie als van de individuele bedrijven lag aan de basis van deze rally. Ook de staat en banken kocht massaal aandelen in. Wanneer het de andere richting uitging kon iedereen niet snel genoeg aan de uitgang staan, zeker de beleggers met geleend geld.
De Chinese overheid en de centrale bank nemen nu tal van maatregelen om het tij te keren, zodat er geen regelrechte crisis ontstaat. Ze pompen massaal geld in het systeem, versoepelen de kapitaalregels van banken, verbieden grote partijen hun aandelen te verkopen, verlagen de rente, … We kregen daardoor reeds een klein herstel op de markten. Andere maatregelen zoals een devaluatie van de Yuan veroorzaakten echter weer meer zorgen. Deze week zit men in China rond de tafel voor het opstellen van een nieuw vijfjarenplan om de tweede economie ter wereld de goede richting uit te sturen.
Hoeveel gelijkenissen ziet u met de beurscrash op Wall Street van 1929? Veel, inderdaad!
Mogen we daaruit concluderen dat we het ergste nog niet hebben gezien? Niet meteen. China blijft wel degelijk heel wat groeiposten kennen, de dienstensector en de interne consumptie verbeteren. Het land zit nog niet meteen in een allesomvattende economische crisis. De overheid meent het daarenboven met haar maatregelen. Toch waarschuwen sommige analisten voor het creëren van nieuwe bubbels door al die maatregelen.
Ofwel overschatten de wereldwijde markten nog steeds het groeiverhaal in China en krijgen we nog meer negatieve verrassingen, ofwel moeten we ons niet al te veel zorgen maken en kent China gewoon een gezonde overgang van export, industrie naar consumptie en diensten.
foto : http://www.business2community.com

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.