Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1392 dagen geleden
De klassieke markttheorie gaat ervan uit dat de beurzen de komende maanden sterk kunnen stijgen, om hierna helaas zwaar terug te vallen tot bijna de helft van hun waarde… . Opletten geblazen dus indien de beursrally opnieuw zal  starten het komende najaar.
Beurzen gedragen zich niet altijd volgens de statistische analyses al blijft het wel een feit dat er een behoorlijke kans bestaat dat dit wel zo is. Eén van deze klassieke theorieën, genaamd de “Elliott Wave”, gaat er onder meer van uit dat de gekende S&P 500 na een sterke rally het komende najaar vervolgens een sterke duik neerwaarts zal nemen.
Volgens deze theorie, uitgewerkt door Ralph Nelson Elliott, gaat een bull marktet altijd door vijf verschillende “waves” voor er een (zware) correctie voorvalt. Stijgingen gebeuren tijdens de eerste, derde en vijfde golf, terwijl de dalingen gebeuren in de tweede en vierde golf.
Volgens deze theorie is de huidige marktsituatie aangekomen aan de vijfde (en laatste) opwaartse golf waardoor er wel degelijk een potentieel aanwezig is om verder te stijgen op korte termijn. Klopt deze theorie dan zal deze echter beëindigd worden en begint het volgende proces, namelijk het proces van een zware neerwaartse correctie.
Tal van statistische vergelijkingen, analyses en marktsignalen voorspellen op korte tot middellange termijn een zware correctie. De vraag hierbij is enkel nog wanneer deze zal plaatsvinden. Voorlopig gaat bijna niemand ervan uit dat dit nog jaren ver is waardoor enige oplettendheid dan ook aan te raden is.
Velen gaan ervan uit dat de S&P 500, momenteel noterende rond de 2500ptn nog een opwaarts potentieel kent tot maximaal 3000ptn. Hierna begint er een bijzonder gevaarlijke zone waarbij het neerwaartse potentieel enorm is. Dit potentieel strekt zich naar beneden uit tot circa 1800ptn wat een daling van ongeveer 40% zou inhouden.
Beide bewegingen houden echter de nodige kansen in. Waar de opwaartse beweging een mooie winst kan genereren is dit ook voor een sterke correctie het geval door short te gaan op beursindexen. Zoals reeds diverse malen bleek in het verleden betekent een correctie echter op langere termijn ook een goede kans om opnieuw in te stappen. Beleggers welke op het dieptepunt van de financiële crisis instapten kunnen zichzelf ondertussen rijk en welvarend noemen door de enorme winsten die werden gemaakt.
Enige onbekende factor in dit alles is echter de tijdsperiode waarin dit alles zich zal voltrekken. Dit los gekoppeld van een eventuele “black swan” zoals het uitbreken van een mogelijke oorlog met bijvoorbeeld Noord-Korea. Onder het presidentschap van Trump is ondertussen gebleken dat alles ongeveer mogelijk is, voornamelijk aan de negatieve zijde. Dit risico niet incalculeren zou dan ook getuigen van een (te) overmoedig gedrag.
Bronnen:
http://www.cnbc.com
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.