Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2373 dagen geleden
Amerikaans minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft in september een geheime deal gesloten mat koning Abdullah van Saoedi-Arabië. Zo meldde The Guardian.  De deal bestond erin om de olieprijs sterk te verlagen.  Saoedi-arabie moet de markt overspoelen met goedkope olie om zo de olieprijs substantieel te verlagen.  Dat is nu wel gelukt.
Normaal zou je verwachten dat met de geologische spanningen met IS en Irak de prijs omhoog zou gaan. Deze deal heeft er echter voor gezorgd dat de prijs is gehalveerd. Olie noteerde in de zomer nog $105 en is nu gedaald tot $57. 
De reden van de deal is dat Amerika zijn rol als superpower met de dollar als wereldreservemunt wil vrijwaren en dat Rusland daarom via de olie op de knieën moet. De dreiging van de opkomende landen vanuit Azië als concurrent voor de wereldreservemunt is hier de drijfveer. Te zien aan de laatste ontwikkelingen met de val van de Russische roebel lijkt men wel in hun opzet te slagen.
Het gevaar van de te lage olieprijs voor de wereldeconomie en de financiële markten is hier voor de westerse economie niet te onderschatten. Oliebedrijven hebben door het beleid van de centrale banken wereldwijd goedkoop geld kunnen lenen. Meestal gebeurde dit via hoogrentende rommelobligaties.
Deze leningen zijn aangegaan tegenover oliereserves aan een nog hoge olieprijs. De bewezen oliereserves dienen gewoonlijk als onderpand. Jan en Mieke, iedereen heeft makkelijk geld kunnen lenen via de stimulus van de centrale banken.  Dit is altijd met het idee gebeurd dat de centrale banken wel zouden interveniëren moesten ze in de problemen komen. Op dit moment is vooral de Federal Reserve echter nergens te bespeuren.
Door het lage onderpand en de lage olieprijs is de kans groot dat veel bedrijven hun leningen niet zullen kunnen afbetalen en nieuwe financiering krijgen. Deze wanbetalingen kunnen de financiële markten met de banken op de eerste plaats infecteren. De Federal Reserve blijft vooralsnog doof voor dit gevaarlijke scenario.
Amerika geniet op dit moment van een uitzonderlijk hoge levensstandaard als gevolg van het feit dat de rest van de wereld dollarschulden aanhouden als reserve. Daardoor kan de Amerikaanse bevolking én de overheid heel goedkoop geld lenen. Dit moet kost wat kost in stand gehouden worden. Oorlogen worden niet alleen met munitie gevoerd. Financiële oorlogen kunnen zeker zo krachtig zijn en treffen hele bevolkingsgroepen.
Currency Wars ten top.
Bron: Counterpunch

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.