Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2443 dagen geleden
Het is gebeurd. De energieprijzen – en, dan vooral die van olie en gas – zijn zo sterk gedaald dat de hele eurozone te kampen heeft met deflatie. In december zijn de prijzen met 0,2% gedaald tegenover de maand voordien, stelt BBC. We weten al wat dat betekent voor de Europese Centrale Bank (ECB): monetaire versoepeling of QE.
Al is het heel moeilijk om in te zien hoe een geldpers en een koopgekke Draghi de Europese economie terug gezond willen maken. Ja, tot nu toe heeft het er alle schijn van dat QE in de Verenigde Staten (VS) heeft geholpen. Maar, dat betekent niet dat de ECB-voorzitter de Amerikaanse oplossing zomaar kan copypasten en toepassen op zijn jurisdictie. Zo werkt het natuurlijk niet.
Maar, wat dan wel?
Wel, vraagt Der Spiegel zich af, wat als Draghi de geldpers aanzet. Niet om aan de banken te geven maar rechtstreeks aan de Europese burgers:”Een cadeau. Zomaar. Gegeven door de ECB in Frankfurt.”
Dat is een interessante vraag. Want, met een negatieve inflatie en een reële economie dat vierkant draait, kan iedereen het erover eens zijn dat er iets moet gebeuren. Al wil dat natuurlijk niet zeggen dat we eender welke oplossing op tafel kunnen smijten. Zeggen ABS, LTRO, TLTRO  en nog andere onzinafkortingen je iets?
In de plaats daarvan menen steeds meer economen dat een zogenaamde helikopteraanpak doeltreffender kan zijn. Misschien is die niet voldoende om de eurozone uit het moeras te trekken maar gezien de huidige situatie is het zicht van Draghi in een vliegmachine zeker zoveel keren aantrekkelijker.
Met de biljoenen die hij wil uitgeven aan de financiële markten kan elke Europeaan een eenmalige gift krijgen van 3 000 EUR. Een substantieel bedrag, lijkt ons. Volgens Der Spiegel spelen sommigen zelfs met het idee om iedereen in de eurozone een bedrag te geven tussen 5 000 EUR en 10 000 EUR!
Aan de andere kant, gebaseerd op eigen berekeningen en ervaringen in de Verenigde Staten, zegt John Muellbauer dat een bedrag van 500 EUR voldoende moet zijn om de eurozone terug tot leven te wekken:”[Het helikopterprogramma] zou zelfs goedkoper zijn voor de ECB dan de huidige projecten.”
Dat politici en de Europese bevolking steeds meer geld zouden eisen van de bank wuift de econoom weg. Het doel van de ECB is om de inflatie zo dicht mogelijk tegen het doel van 2% te krijgen. Als dat is bereikt, zou de geldmachine het zwijgen worden opgelegd.
Uiteraard voelen commerciële banken er niet veel voor dat het goedkope geld niet naar hen zou vloeien:”Prijzen zouden wel stijgen maar er zou geen sprake zijn van een duurzaam herstel van de economie.” In de plaats daarvan stellen verschillende banken voor dat lokale overheden dat geld zouden gebruiken om publieke werken te financieren. In ruil daarvoor zou de ECB obligaties aankopen, zoals bij de een klassieke QE – als we dat zo kunnen noemen – en kijk hoe effectief dat geweest is in Japan bijvoorbeeld, hét archetype van een land dat vastzit in een continue loop van QE’s…
bron: BBC, Der Spiegel

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.