Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2434 dagen geleden
De schade die de Zwitserse frank heeft berokkend, hebben we eigenlijk te danken aan Europa. Tenminste, dat beweert Bloomberg.
Vooral de Europese Unie en de Europese Centrale Bank (ECB) die bijzonder veel moeite heeft gestoken in het bedenken van de afkortingen voor de vele reddingsoperaties moeten eraan geloven:”[We] zouden minstens een deel van de schuld ergens anders kunnen leggen – op de verachtelijke mislukking van de Europese leiders om hun economie te redden.”
Laten we eerst kijken naar de feiten.
De Zwitserse nationale bank (SNB) heeft om allerlei redenen besloten om een einde te stellen aan de pariteit tussen de Zwitserse frank en de euro.
Het gevolg is een plotse koersstijging van de Zwitserse munt, aandelen die zware verliezen leiden, net geen volledige stopzetting van de akkoorden die Zwitserse en Europese bedrijven met elkaar hebben gesloten en de export- en tourisme-industrie die in duigen zijn gevallen.
Je zou kunnen argumenteren dat niemand Zwitserland heeft gedwongen om de pariteit los te laten. Dat is waar. Maar, dan zou je evengoed kunnen zeggen dat eenden niet worden gedwongen om in het vizier van jagers te vliegen…
De SNB heeft namelijk pas heel erg laat beseft dat de zogenaamde buitengewone monetaire stimulusmaatregelen, zoals QE, de euro nog verder zullen verzwakken:”[Waardoor] de Zwitserse frank nog meer opwaartse druk te verduren krijgt.”
Laten we niet vergeten dat veel beleggers naar de Zwitserse frank zijn gevlucht, juist omdat ze de munt als een veilige haven voor hun beleggingen hebben gezien.
Daardoor had de SNB het zo al moeilijk om de pariteit van 1,20 CHF/EUR in ere te houden. De appreciatieschok van gisteren kan je dan het beste vergelijken met het verwijderen van het deksel van een snelkookpan terwijl hij nog op het vuur staat. Plezier verzekerd!
Dan moeten we het enkel nog hebben over de timing van de SNB. Een dag eerder heeft het Europese Hof van Justitie besloten dat het geplande schuldenaankoopprogramma OMT van de ECB legaal is. Daarmee heeft het Hof de deur wagenwijd opengezet voor Draghi’s monetaire versoepeling (QE) waar de SNB zo bang voor is.
Bloomberg besluit dat het lot van de Europese economie in handen ligt van de Duitse bondskanselier Angela Merkel door investeringen mogelijk te maken en teneergeslagen landen zoals Griekenland wat met rust te laten. De slotsom is dat Europa eens eindelijk degelijk werk moet maken van een herstel:”Als ze [faalt], zal de schade niet beperkt blijven tot de Europese Unie.”
bron: BloombergView

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.