Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1802 dagen geleden
Niobium is één van de meeste gegeerde materialen op aarde tegenwoordig. Het metaal wordt onder andere gebruikt voor pijpleidingen, raket-en nucleaire brandstof. Daarbovenop is het super hard en  supergeleidend. Het grote minpunt aan dit fantastische materiaal is dat het volledig in handen is van slechts één enkele groep.
Het metaal dat bij velen onbekend is, zit verborgen achter het nummer 41 op de tabel van Mendeljev onder de afkorting Nb. Dit metaal heeft tal van mogelijkheden door de sterkte, super-geleiding en eenvoud om te bewerken. Tot voor kort was dit nauwelijks bekend waarbij dit door de steeds maar groeiende high-tech snel aan belang wint. Het ene negatieve puntje aan dit onontbeerlijke metaal is echter dat het op slechts drie plaatsen ter wereld gewonnen kan worden. Deze plaatsen zijn echter allemaal in de handen van slechts één groep.
De prijs van Niobium is de afgelopen jaren sterk gestegen waarbij het nu ongeveer acht maal meer kost dan koper. Grondstoffenexpert Craig Burton bestudeerde tientallen jaren diverse natuurlijke bronnen waarbij hij uiteindelijk de kracht van Niobium ontdekte. Eén van deze bronnen van rijkdom die in het bezit zijn gekomen van Craig Burton is een groen heuvel gelegen in Tanzania in de buurt van Lake Tanganyika. Deze heuvel zit vol Niobium welke Craig Burton met zijn bedrijf Cradle Resources wil ontginnen.
Niobium is zeer moeilijk te vinden waarbij de wereldwijde aanvoer voor meer dan 80% uit één mijn in Brazilië afkomstig is. Deze mijn is eigendom van de groep Brasileira de Metalurga & Mineracao (CBMM). De rest van de markt is verdeeld tussen dit bedrijf en Anglo Niobex. Met een wereldwijde vraag van 100.000 ton per jaar wil Craig Burton nu de markt door elkaar schudden met behulp van Cradle Resources.
Beleggers kunnen de komende jaren en decennia volop profiteren uit het feit dat Niobium onmisbaar is in de vele (hoog)technologische bedrijven van de 21 e eeuw. Dit metaal wordt onder andere gebruikt in de ruimtevaart, bij splijtstofstaven, raketmotoren maar ook in onder andere de bouwsector. De pijlers van bruggen, pylonen van hoogspanningslijnen en pijpleidingen bevatten een deel Niobium om de zware lasten aan te kunnen. Ook de supergeleidende eigenschappen zorgen ervoor dat het metaal gebruikt wordt in onder andere deeltjesversnellers.
In tegenstelling tot de zeldzame aardmetalen welke tot voor enkele jaren grotendeels in China ontgonnen werden is er voor dit metaal geen vervanging mogelijk. Andere zeldzame aardmetalen werden door verder onderzoek niet meer onmisbaar door het ontdekken van substituten. Niet zo voor Niobium waardoor het unieke business is waarbij er miljarden dollars worden geboden op de zeldzame vindplaatsen.
Zelfs bij een nieuwe financiële crisis blijft de vraag naar hoogtechnologische apparatuur aanwezig. Zodoende is een investering in zeldzame grondstoffen zoals Niobium wel degelijk een goede keuze. Door de technologische voortuitgang zal de vraag steeds maar blijven stijgen, zowel in huishoudelijke apparaten voor de gewone burger als op militair-en wetenschapsvlak.
Bronnen:
http://welt.de
 
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.