Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1421 dagen geleden
Moeten we ons zorgen gaan maken om de pharma- en biotech-bubbel? Zo ziet het er toch naar uit.
Pharma is één van de sterkst groeiende markten die propvol kapitaal zit. Sinds de crisis van 2008 is het grootste deel van de investeringen in vastgoed verschoven naar de pharma-industrie. Gevolg is dat heel wat schimmige start-ups, zonder degelijk businessplan of echt concreet product vol kapitaal gepropt worden.
Een eerste alarmsignaal was de zaak Holmes: Elisabeth Holmes was de CEO van het schimmige pharmatech-bedrijf Theranos. Zonder dat investeerders echt goed wisten wat het bedrijf precies ontwikkelde slaagde Holmes erin om miljoenen op te halen. Gevolg: In 2013 werd het bedrijf gewaardeerd op 9 miljard dollar… zonder dat met iets over het bedrijf wist… en zonder dat het bedrijf iets noemenswaardigs had geproduceerd.
De hele hype rond Holmes was gebouwd op plat feminisme. Er werd op de identity politics-hype ingespeeld om één grote financiële hold-up te plegen: wie niet investeerde in Theranos, haatte vrouwen.
Gevolg: Theranos ging op de fles en Holmes wordt strafrechtelijk vervolgd voor fraude en oplichting. Dat verhaal kon u hier bij beurs.com volgen.
Voor een doorwinterde investeerder, die altijd op zoek is naar innovatieve ideeën en creatieve business modellen was dat al een voldoende signaal om de handen af te trekken van deze gehypte markt.
Nu gaat een tweede alarm af: de pharma-reus AstraZeneca (AZ) hypte jarenlang haar zogenaamd baanbrekend onderzoek op het terrein van immuuntherapie. Zogezegd had het bedrijf een medicijn ontwikkeld dat geavanceerde longkanker kon terugdringen. Dat verhaal blijkt helemaal niet waar te zijn. Als gevolg van de hype, die vooral door de media en transhumanistische kringen – invloedrijk bij venture capitalists – werd gevoed en verergerd, verliest het bedrijf in één klap 14 miljard USD waarde in uitstaande aandelen.
De naam van het medicijn, MYSTIC, deed al het ergste vermoeden: kwakzalverij.
Dat is het grootste verlies dat het bedrijf tot nu toe moest incorporeren. Door die prijsval komt het bedrijf zelfs in de problemen: het is helemaal niet zeker of er nog voldoende vers kapitaal in het bedrijf gepompt kan worden om nieuw onderzoek te financieren.
Het MYSTIC-debacle zou wel eens de doodsteek voor AZ kunnen zijn: in 2014 liep al een eerste overnamebod van Pfizer op de klippen, maar die zullen nu wel opnieuw aan de deur staan.
Bron: Sputnik
Foto: Oregon State University, no changes made

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.