Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2064 dagen geleden
Johan Van Overtveldt, de Belgische Minister van Financiën, slaagt er in om in de media het tegenovergestelde te zeggen over de taxshift.
De voormalige journalist en ex-hoofdredacteur van zakenblad Trends heeft het vrij lastig om de taxshift nog verkocht te krijgen.
Nu is er de laatste weken veel te doen rond de vettaks. Dat de suikertaks niks met gezondheid te maken heeft, maar alles draait om het zoeken van geld om de gaten in de begroting te vullen, ziet natuurlijk het kleinste kind.
Eerder werd er al een mistgordijn opgehangen over de netto-lonen. Volgens de regering zou iedereen er aanvankelijk 100 euro op vooruit gaan. Later bleek dat die honderd euro er enkel is voor een bijzonder kleine groep van werknemers.
N-VA probeerde achteraf de boel nog wat bij te sturen door toch maar te blijven verkondigen dat iedereen er op vooruit zal gaan (weliswaar dus niet de 100 euro, maar toch iets).
Het spelen met het woord ‘netto winst’ is tactisch. Op termijn zullen de nettolonen stijgen (variërend van 15 tot 100 euro). Maar de verhoging van kosten voor energie, btw, tandartsbezoeken, mobiliteit, speculatietaks enz. zal de hogere nettolonen weer doen smelten.
De netto winst, die we meer overhouden aan het einde van de maand, is dus iets anders dan een hoger netto loon.
Aan het einde van de rit zal een aanzienlijk aantal burgers dus netto minder overhouden in de geldbuidel.
Van Overtveldt bleef over de taxshift aanvankelijk nuchter. De Minister van Financiën zei in interviews bij herhaling dat de taxshift niet noodzakelijk nieuwe jobs zal opleveren, maar er vooral voor zorgt dat de bestaande jobs behouden blijven.
“Het behoud van jobs zou al een hele verdienste zijn“, aldus Van Overtveldt in de kamer op 21 oktober. De econoom had waarschijnlijk door dat de taxshift te klein is om veel jobs te genereren. Ook het macro-economische klimaat speelt mee.
Maar, wat krijgen we slechts enkele dagen later te horen in nieuwe interviews? Plots beweert Van Overtveldt dat de taxshift wél extra jobs gaat genereren. Weg voorzichtigheid, weg bedachtzame analyse. De econoom Van Overtveldt maakt plaats voor de politicus met wollige praatjes.
Zondag 25 oktober zegt de Minister Van Financiën in DeZondag in een groot interview tijdens een gesprek over de taxshift: “De grondige verlaging van de lasten op arbeid zal leiden tot meer groei en meer jobs.”
Nu dus plots wel meer banen? Nadat Van Overtveldt wekenlang weinig euforisch was over de gevolgen van de taxshift op vlak van het aantal jobs.
Mag de taxshift nu voor Van Overtveldt dan plots wél afgemeten worden op basis van het aantal extra banen dat de taxshift genereert? Het is het een, of het ander. Zeker voor een regering die van ‘jobs, jobs, jobs’ haar credo maakt.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.