Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2334 dagen geleden
Staatshoofden kosten geld. Zo kost de huidige Amerikaanse president Barack Obama zijn landgenoten elk jaar 400 000 USD volgens ABC, of omgerekend ongeveer 350 000 EUR.
En, ook al zijn de presidenten op rust formeel niet meer in dienst van de Verenigde Staten (VS) toch hebben George Bush en Bill Clinton recht op een jaarlijks pensioen van 191 300 USD per jaar, bescherming van de Secret Service en allerlei reis- en onkostenvergoedingen voor henzelf én hun personeel.
Dan hebben we het nog niet over de resterende voormalige staatshoofden die van dezelfde voordelen mogen genieten – voor weduwen geldt er een andere regeling. Daarmee loopt het kostenplaatje op tot ettelijke miljoenen per jaar. Volgens Alternet lopen de presidentiële pensioenkosten op tot meer dan 3,7 miljoen USD. Rekenen we daar de wedde bij van Obama komen we gemakkelijk boven 4 miljoen USD.
Van ex-presidenten wordt bovendien verwacht dat ze regelmatig speeches geven. Dat zijn bijzondere evenementen die Clinton, bijvoorbeeld, maar al te graag bijwoont: op die manier zou hij meer dan 100 miljoen USD hebben verdiend sinds hij uit het Witte Huis is getrokken.
Voormalig senator en voormalige minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft in 2001,na de legislatuur van haar man, voor een controversiële wet gestemd. Dat heeft ertoe geleid dat miljoenen Amerikanen nog steeds met een onbetaalbare schuld zitten.
Of, dat zou toch tenminste het geval zijn geweest; de wet heeft, ondanks Hillary en haar bancaire donoren, nooit de goedkeuring gekregen van het Congres. Maar, het koppel werkt tenminste nog voor het met goud belegde brood.
Want, wat de Amerikaanse belastingbetaler uitgeeft aan de huidige en voormalige presidenten is niets vergeleken met de sommen die Frankrijk overschrijft op de rekeningen van haar staatshoofden. De Standaard meldt dat slechts drie ex-presidenten verantwoordelijk zijn voor een publieke uitgave van meer dan 6 miljoen EUR. Tel daar 180 000 bij voor het loon van François Hollande en je komt gemakkelijk aan net geen 6,2 miljoen EUR … per jaar.
Per hoofd gerekend, is Frankrijk duidelijk heel wat guller wanneer het om presidentiële vergoedingen. Ja, de VS zitten ook met een miljoenenrekening maar die bedraagt in absolute cijfers heel wat minder dan de Franse. Als we de berekening maken, komen we uit op een gemiddelde van 571 000 USD per persoon voor de VS, als we de presidentiële weduwen meerekenen. Of, iets meer dan een half miljoen euro.
(Hun echtgenoten hebben in hun leven immers ook dezelfde pensioenrechten gekregen.)
In het geval van Frankrijk hoef je geen wiskundig genie te zijn om het gemiddelde te weten te komen. Dat bedraagt dan ongeveer 1,55 miljoen EUR per persoon.
Waar het om draait, is dat de VS heel wat strikter omgaan met hun geld dan Frankrijk wanneer het gaat om presidentiële uitgaven.
bron: ABC, IPL.org, Alternet, NYTimes, De Standaard, Senate.gov, NationalJournal

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.