Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2296 dagen geleden
De Europese economie is altijd het tragere broertje geweest van de Amerikaanse. Ja, denk maar aan de implementatie van het veelbesproken kanon die de ECB na jarenlange palaver eindelijk tevoorschijn haalt. We hebben het inderdaad over quantitative easing, of QE – dat bekt enorm lekker, trouwens.
In 2008 en 2009 lopen alle politieke en monetaire leiders als losgeslagen kippen rond; ze hebben geen flauw benul hoe ze een crisis moeten aanpakken. Want, terwijl in het ene land banken buitensporig hun boekje te buiten zijn gegaan, heeft een ander land bijzondere veel fiscale en begrotingsproblemen op te lossen. De Europese lidstaten worden in die periode met een tweekoppige angstaanjagende draak geconfronteerd en niemand raakt het eens over hoe dat monster moet worden neergehaald.
Fast forward naar vandaag. Alle grote banken en verzekeringsmaatschappijen zijn ondertussen gered – of, hebben minstens een noodlijn gekregen – maar dat is natuurlijk niet genoeg. Er moet winst worden gemaakt. De bancaire sector is een commerciële sector, nietwaar?
Alleen, welke mogelijkheden bestaan er om terug mooie cijfers te presenteren? Terug klassieke banktaken verrichten zoals leningen toekennen en spaarrekeningen openen? Dat is zo saai, tijdrovend en vooral niet winstgevend genoeg. Nee, als ze willen terugkeren naar de tijden van weleer met onrealisitsch hoge miljardenwinsten moeten ze het anders aanpakken. Het probleem is dat ze moeten opdraaien voor de risico’s die ze in het verleden wat te lichtzinnig hebben genomen.
Dus, als ze eens hun balansen op een of andere manier zouden kunnen opkuisen en een andere entiteit met de schulden kunnen laten zitten? Daarmee komt in Europa de Europese Centrale Bank in het vizier. Frankfurt is de perfecte kandidaat: daar beschikken ze over een onbeperkte hoeveelheid geld en als na de overdracht blijkt dat de situatie heel erg zuur dreigt te worden, zijn er achttien overheden die het verschil kunnen bijpassen. Ideaal, toch?
Niemand mag echter weten dat QE een afleidingsmanoeuvre is. Het beleid bevat geen greintje aan werkzame middelen maar als het wel onverhoopt enig positief effect heeft, kunnen centrale banken zoals de ECB en de Fed wel de pluimen op hun eigen hoed steken. Net zoals met placebo’s of homeopathische middelen werken ze omdat het geloof in de werking zo sterk is. Ondertussen blijven de naïevelingen wel ziek.
Wil je weten wat het verschil is tussen Japan waar QE niet heeft gewerkt en de Verenigde Staten waar centrale banken op regelmatige basis naar verwijzen? Dan is dat je antwoord. Geen enkele (reële) economie is er beter van geworden maar enkele menen wel te genezen dankzij het duur suikerpilletje.
Er is slechts één ding dat je moet onthouden: onder alle cijfers, grafieken en statistieken sluimert de crisis nog steeds als een ziekte dat op het ideale moment wacht om toe te slaan. En, een aderlating of een verklaring van een of andere kwakzalver zal de situatie niet kunnen veranderen.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.