Je hebt het vast wel eens gezien. Het ene moment is de bitcoin koers erg aan het stijgen, en het andere moment daalt het weer enorm. Dit is tevens zo met andere crypto koersen. Waar heeft dit nou eigenlijk mee te maken? En hoe wordt de waarde van een bitcoin nu bepaald? Deze koers van cryptomunten draait net als bij normale aandelen om vraag en aanbod. Wanneer er veel mensen zijn die interesse hebben in de munt, dan stijgt de koers zeker. Bij het omgekeerde is dit ook zo; bij een daling kan de koers ineens flink omlaaggaan. Dit heeft ook alles te maken met online beurzen voor cryptomunten.
Geen vaste prijs of koers
Per koers kunnen er onderling veel verschillen zijn. Er is voor alle cryptomunten dus niet een vaste prijs of een vaste koers, wat veel mensen wel denken. De verschillen houden tevens niet lang aan, want anders kunnen mensen snel op de ene verkopen en op de andere kopen. Ook externe evenementen kunnen een grote invloed hebben op de waarde van de bitcoin koers. Zo was bijvoorbeeld vorig jaar de twee van Elon Musk van grote invloed op de waarde van de koers. Bij crypto koersen is er geen centraal orgaan dat een opdracht heeft om de prijs stabiel te houden, zoals dat bij normale valuta zo is. Daarom merk je meteen dat wanneer mensen meer waarde hechten aan een munt, de koers meteen stijgt.
Door schommelingen is markt makkelijk te manipuleren
Doordat de markt dus zo afhankelijk is van externe evenementen en uitspraken, geven veel economen aan dat de markt hierdoor makkelijk te manipuleren is. Net als wanneer Elon Musk zegt dat hij bitcoin leuk vindt, stijgen de koersen enorm. Een moment later zegt hij dat hij toch vindt dat het veel energie verbruikt, waardoor het weer enorm daalt. Dit wordt er bedoelt met makkelijk te manipuleren. Iemand met veel macht en invloed kan zo de koers helemaal veranderen en zorgen dat het enorm gaat stijgen.
Wordt steeds meer geaccepteerd
De tijd dat de bitcoin koers veranderde en bitcoin een hype werd was rond 2017. Naarmate de tijd verstreek werd bitcoin bij meer een meer bedrijven een geaccepteerd betaalmiddel. Zo voerde Japan een wet in zodat bitcoin als legaal betaalmiddel kon worden gebruikt. Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in bitcoin. Want de techniek achter de munt blijft wel draaien. Nog steeds ontdekken dagelijks nieuwe mensen deze munt, en gaan het kopen en gebruiken.
Doordat er meer gebruikers komen stijgt ook de vraag, waardoor de koers nog verder stijgt. Wel zijn er ook zeker momenten geweest dat er een grote daling was. Bijvoorbeeld in januari en februari 2018. De munt raakte toen 65 procent van de waarde kwijt. De echte reden hiervan is nooit achterhaalt, al hadden alle onzekerheden hier wel mee te maken.