Wanneer je al enige tijd belegd, dan is het je vast opgevallen dat de weg naar succes met vallen en opstaan gaat. Niet voor niets spreken we daarom op de beurs van een beurscyclus. De beurscyclus is de periodieke op- en neergaande beweging van de aandelenmarkt. Het is een patroon dat zich herhaalt en omvat meestal vier fasen: opkomst, piek, afname en dal. Om je een idee te geven hoe het werkt, hebben we de verschillende fases hieronder verder voor je uitgewerkt:
Opkomst: Tijdens de opkomst fase stijgen de aandelenkoersen en is er een toenemende vraag naar aandelen vanwege toenemend vertrouwen in de economie en het verwachte financiële rendement.
Piek: Tijdens de piekfase zijn de aandelenkoersen op hun hoogste punt en is er een hoog vertrouwen in de economie.
Afname: Tijdens de afname fase daalt het vertrouwen in de economie en dalen de aandelenkoersen.
Dal: Tijdens de dalfase zijn de aandelenkoersen op hun laagste punt en is er een laag vertrouwen in de economie.
Hoe lang duurt een beurscyclus?
De duur van een beurscyclus kan variëren en is afhankelijk van verschillende economische en politieke factoren. Sommige beurs cycli kunnen kort zijn en slechts enkele maanden duren, terwijl andere jaren kunnen duren. In het verleden hebben sommige beurscycli zelfs meer dan tien jaar geduurd. Het is belangrijk om te onthouden dat de beurscyclus onvoorspelbaar is en dat het onmogelijk is om precies te voorspellen hoe lang een beurscyclus zal duren. Beleggers kunnen de beurscyclus wel gebruiken om hun beleggingsstrategieën aan te passen en te profiteren van veranderingen in de markt, maar het is belangrijk om te onthouden dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt en dat het verlies van geïnvesteerd kapitaal mogelijk is.
Hoe kun je profiteren van een beurscyclus?
Wanneer je al de nodige jaren ervaring hebt op de beurs, dan weet je als geen ander dat je van een beurscyclus goed kunt profiteren. Tijdens de opkomst fase van de beurscyclus kun je profiteren door te beleggen in opkomende markten, zoals aandelen van bedrijven die snel groeien en een hoog financieel rendement verwachten. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de elektrische auto of verduurzaming. Wel is het belangrijk om diversiteit in je portfolio aan te brengen. Mocht er dan een sector wat slechter gaan, dan kan een andere sector dit eventueel opvangen. Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat je je goed inleest en ervoor zorgt dat je niet op basis van emotie handelt. Lees de ander blogs van BeleggersGuru.nl ook.